Ontbossing door onze consumptie? Dit is dé kans om het te stoppen

Ontbossing door onze consumptie? Dit is dé kans om het te stoppen

10/09/2020
Jelle Goossens
Jelle Goossens
Communications officer
0485/08.29.60 | 016/74.50.33

De branden in het Amazonegebied zijn bewust aangestoken om plaats te maken voor grootschalige industriële landbouw. Maar het is ook de vraag uit Europa naar grondstoffen als soja die de branden aanwakkert. Nu is er een kans om als burgers aan de Europese Commissie duidelijk te maken dat ze actie moet ondernemen.

#Together4Forests, een groep van meer dan 100 organisaties, roept burgers op om deel te nemen aan een openbare raadpleging van de Europese Commissie over ontbossing. Samen dringen we aan op een krachtige EU-wetgeving om producten die verband houden met ontbossing, bosbranden, natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen van de Europese markt te weren.

Teken de petitie

Het verhaal achter ons eten moet kloppen

Als consument heb je er waarschijnlijk geen idee van, maar wereldwijd is de EU verantwoordelijk voor meer dan 10% van de vernietiging van bossen door de consumptie van grondstoffen als vlees, zuivel, soja voor diervoeder, palmolie, koffie en cacao. Ontbossing is de op één na grootste bron van broeikasgasemissies ter wereld.

Bossen zijn nochtans essentieel voor ons bestaan. Niet alleen voorzien bossen de lucht die we inademen van zuurstof en zuiveren ze het water dat we drinken, ze zijn ook de thuis van miljoenen planten, dieren en inheemse volkeren. Meer zelfs, gezonde bossen beschermen ons tegen ziektes en absorberen CO2 uit de atmosfeer.

Als consumenten willen we dat het verhaal achter het eten op ons bord klopt. De Europese Commissie heeft beloofd in 2021 nieuwe wetgeving voor te stellen om de ontbossing aan te pakken. Maar om te voorkomen dat de vernietiging van de natuur wordt verschoven naar andere vitale natuurlijke habitats, moet ze ook graslanden, savannes en wetlands en bossen beschermen.

De wet moet ook de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen beschermen - zij zijn erkende rentmeesters van hun land en hun kennis is cruciaal om verlies van biodiversiteit te voorkomen. Zonder hen is het stoppen van de ontbossing niet mogelijk.

Deze wet is binnen handbereik, maar we hebben jouw steun nodig

De EU is de hoofdimporteur van palmolie en soja, maar in België heeft ook cacao een enorme impact op ontbossing. Wij vragen niet om deze producten te bannen, we willen dat ze duurzaam geproduceerd worden. Om dit mogelijk te maken helpt een sterke wet voor de producenten het best. Jij kan helpen om dit af te dwingen.

Laat de Europese Commissie weten dat jij geeft om onze bossen en je actie eist! Onderteken de petitie. Dan sturen wij een ingevuld antwoord naar de publieksconsultatie in jouw naam.

In België zetten Greenpeace, WWF, BOS+ en Rikolto hun schouders onder #Together4Forests. Wereldwijd verenigen we de krachten met meer dan 100 organisaties.