Oost-Congo in het nieuws

Oost-Congo in het nieuws

23/01/2020

Naar aanleiding van één jaar presidentschap van Félix Tshisekedi, bracht VRTNWS heel wat nieuws en achtergrond bij de situatie in Oost-Congo. Ook onze collega Ivan Godfroid van Rikolto in DR Congo kent de situatie er door en door. Een overzicht van bijdragen die de moeite zijn om te lezen.

Het zag er even naar uit dat er een kentering gaande was in de veiligheidssituatie rond Beni in Noord-Kivu, Oost-Congo. Sinds het regeringsleger een groot offensief heeft ingezet tegen de vermeende ADF-rebellen op 31 oktober 2019, heeft een niet aflatende reeks terroristische aanslagen op de burgerbevolking plaats gevonden met een ongekende intensiteit, die in de nacht van 29 op 30 december een triest hoogtepunt bereikte, met minstens 18 doden.

Collega Ivan Godfroid in TerZake

VRT-journalist Stijn Vercruysse reisde naar DR Congo naar aanleiding van het eenjarig presidentschap van Félix Tshisekedi. Hij maakte deze reportage over de situatie met onze collega Ivan Godfroid.

Iedereen die we hier spreken heeft minstens één familielid verloren. De jonge moeder van wie het enige dochtertje ontvoerd is, de jongen van twintig van wie zijn hele familie is uitgemoord, de jongeman die zijn ouders en oudere broer verloor toen ze werden aangevallen op hun veld.

VRT NWS in de Congolese

VRT NWS in de Congolese "driehoek des doods"

Stijn Vercruysse schreef deze analyse voor VRTNWS over waarom er maar geen einde lijkt te komen aan het conflict in Oost-Congo. Nochtans, toen Félix Tshisekedi een jaar geleden president van Congo werd, beloofde hij iets te doen aan het geweld in het oosten van het land.

Lees het artikel bij VRTNWS
De Wereldblog van Ivan

De Wereldblog van Ivan

“Beeld je in dat de bende van Nijvel in België elke dag een aanslag zou plegen, vijf weken lang.” Op zijn Wereldblog op mo.be schrijft collega Ivan Godfroid de verhalen die ver buiten Congo gehoord moeten worden. Wat ons team in deze context samen met zoveel mensen realiseert, is een dagelijks mirakel.

Naar de wereldblog
Rikolto in DR Congo

Rikolto in DR Congo

In de moeilijkst denkbare context, werkt ons team elke dag met boeren en boerinnen, landbouwtechnici, handelaars en beleidsmakers om toekomstperspectieven te creëren in de koffiesector en in de rijstsector.

Lees meer over ons werk in DR Congo
Beni Files

Beni Files

MO*-journaliste Elien Spillebeen verbleef lange tijd in Beni. Ze praatte met mensen over de slachtoffers van het aanslepende conflict. Ze maakte - o.a. met ondersteuning van Rikolto - dit online grafmonument voor mensen die anders vergeten worden.

Ga naar de website
Steun met een gift

Steun met een gift

Help mee om hoop te scheppen waar er anders enkel wanhoop rest.

Doe een gift