Oprichtingsvergadering van organisaties van rijstproducenten in West-Afrika

Oprichtingsvergadering van organisaties van rijstproducenten in West-Afrika

09/02/2011

Van 25 tot 27 januari 2011 is in het Internationale Conferentiecenter in Bamako, Mali, de Oprichtingsvergadering gehouden van de CRCOPR (l’Assemblée Générale Constitutive du Cadre Régionale de Concertation des Organisation des Productuers de Riz) over het thema: “mobilisatie en coördinatie van de familiebedrijven met als doel een volledige bijdrage tot de rijstcultuur te verzekeren en de uitdagingen van de voedselsoevereiniteit en de duurzame economische groei in West-Afrika aan te pakken.”

De organisaties van rijstproducenten van de West-Afrikaanse landen beschikken sinds 2005 over een regionale overlegruimte, opgezet en levendig gemaakt met de steun van ROPPA (Réseau des Organisations Paysannes et des Producteurs Agricoles de l’Afrique de l’Ouest). Na verschillende jaren van uitwisselingen en gezamenlijke acties, hebben de West-Afrikaanse rijstboeren besloten deze overlegruimte te versterken via een oprichtingsvergadering. Hierin werden hun doelen, missies, organisatie en werkingswijze verduidelijkt.

Het algemene doel van deze vergadering was een inclusieve overleg- en vertegenwoordigingsruimte van rijstboeren te creëren. Deze ruimte zou efficiënte deelname aan de ROPPA-activiteiten in de hand moeten werken, alsook het uitwerken en aanwenden van programma’s en beleid met het zicht op de bevordering van de West-Afrikaanse rijstketen.

De ontmoeting heeft afgevaardigden verenigd van organisaties van rijstproducenten uit 13 verschillende landen van de CEDEAO (Communauté Economique Des Etats de l’Afrique de l’Ouest). Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van de CEDEAO, technische en financiële NGO-partners van ROPPA en organisaties van rijstproducenten (CECI, CISV, VECO, OXFAM).

Op de volgende pagina kan u het Franstalige artikel vinden, net als verschillende verslagen van deze oprichtingsvergadering: “Assemblée Générale Constitutive des organisations des producteurs de riz: Pour relever le défis de la souveraineté alimentaire

Voor de vertaling van dit artikel zorgde Marijke Vermander, stagiaire communicatie.