Organische pesticides: gratis en gezond

Organische pesticides: gratis en gezond

29/11/2006

ORGANISCHE PESTICIDES: GRATIS EN GEZOND

Sedert 2002 werkt VECO in het district Van Quan samen met het Plant Protection Station van de overheid. Een onaangekondigd bezoek aan een boerengemeenschap leert ons dat de samenwerking vrucht draagt.

Gratis en organisch

Rond de emmer staan twintig vrouwen. Hun blikken zijn gericht op de heldere groene vloeistof die de emmer tot de boord toe vult. Trots, liefdevol bijna, kijken ze. Noch het gescharrel van de kippen bij hun voeten, noch het luide varkensgeknor kan hen afleiden.

We zijn in Pa Tuong, een gehucht van 47 huishoudens in het district Van Quan. In de vallei liggen huizen her en der verspreid tussen de rijstvelden. Hoge bergen omkransen het gehucht. Pa Tuong is enkel bereikbaar via een smal aardewegje. Na regenval wordt dit een modderpoel waar geen jeep meer door kan. Over 4 kilometer hebben we meer dan één uur gestapt.

Sinds 2000 werkt VECO in dit district samen met het Plant Protection Station (PPS) van de overheid. Voor rijst en maïs, de belangrijkste gewassen die hier verbouwd worden, heeft VECO onderzoek gedaan naar mogelijke organische pesticiden. De resultaten zijn ter beschikking gesteld van het PPS. Vandaag hebben deze laatste de boeren een workshop gegeven rond de aanmaak en het gebruik van deze organische pesticiden.

Het groene goedje in de emmer is voor de boeren een gratis middel tegen de rijstpest. De rijstboerinnen van Pa Tuong vormen een groep van twintig leden, geleid door mevrouw On, de vrouw van de dorpschef. Alle twintig trappelen ze van ongeduld om ons de vandaag opgedane kennis te demonstreren. 'Het enige wat je nodig hebt, is 20 liter water en 5 kilo bladeren van de Chinese Bes', zegt mevrouw On. 'Die boom vind je hier overal in het wild.' Een hoop bladeren wordt aangevoerd, verhakt en fijngestampt. Het vermorzelde groen wordt aangelengd met 10 liter water.

'Dit moet je 10 uur laten weken', gaat mevrouw On verder, 'en dan haal je alles door een zeef. De vloeistof die je overhoudt, leng je nog eens aan met 10 liter water en klaar is kees.' De 20 liter organische pesticide die hieruit resulteert, is genoeg voor 1 sao rijst, een veld van 360 vierkante meter. 'Het bespaart ons niet alleen geld, maar ook tijd', besluit Mevrouw On. 'Want willen we pesticiden kopen, dan moeten we naar de stad. Te voet.'

Overheid adopteert VECO technieken

In 2005 heeft VECO binnen het district Van Quan veel meer boeren bereikt dan gepland. Het projectteam heeft niet in 18, maar in 21 dorpen gewerkt en heeft in plaats van aan 800 boeren aan 1200 boeren training gegeven.

De samenwerking kwam tot stand op vraag van de boeren die over VECO's succesvolle landbouwtechnieken hadden gehoord en die wilden toepassen. Maar hierbij houdt het niet op want onrechtstreeks heeft VECO in Van Quan nog veel meer boeren bereikt. In de afgelopen 6 maanden heeft het landbouwdepartement van de overheid in het district VECO's technieken in rijstteelt, terrasbouw, boomplantage en varkenskweek geadopteerd.

In drie gemeentes die buiten het projectgebied vallen, hebben extensiewerkers van de overheid trainingen gegeven aan maar liefst 2300 boeren. In de toekomst wil VECO Vietnam evolueren van een implementerende naar een adviesverlenende rol. Het district Van Quan is er alvast klaar voor.