Organiseer een huiskamerconcert in 5 stappen

Organiseer een huiskamerconcert in 5 stappen

18/12/2017

Je wil graag een originele actie opzetten voor Rikolto (Vredeseilanden)? Misschien is een huiskamerconcert wel iets voor jou? Deze 5 stappen helpen je op weg.

1. Zoek een living

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk je eigen living. Maar misschien is die te klein of door verbouwingen niet beschikbaar? Waarom niet uitwijken naar die van een vriend of vriendin? Dan ben je meteen met twee voor de organisatie. Niet genoeg stoelen in huis? Vraag eens rond bij de buren... en nodig ze gelijk uit!

2. Zoek een artiest

Van klassiek tot electro. Van singer/songwriters over rockbands tot koren... Alle genres zijn mogelijk in een huiskamerconcert. Het hoeft trouwens niet persé muziek te zijn. Er zijn ook veel vertellers en komieken die een huiskamer als podium verkiezen omwille van het directe contact met het publiek.

Misschien ken je zelf iemand die een huiskamerconcert kan verzorgen? Hoor anders zeker eerst rond bij vrienden en kennissen. Hoe directer de link met een artiest, hoe groter de kans dat hij/zij naar jouw huiskamer komt.

3. Zoek een publiek

Muziek brengt mensen samen. En daar is het om te doen. Een huiskamerconcert is een ideale gelegenheid om al die mensen nog eens te zien die je doorheen het jaar te weinig ziet.

Stuur een uitnodiging per mail uit. Maak een (privé)event op facebook. Vermeld gerust dat er slechts X aantal plaatsen beschikbaar zijn. Een beetje schaarstegevoel creëren helpt om snel reactie te krijgen.

Hoeveel mensen kunnen er in je living? En hoeveel mensen moet je dan uitnodigen? Ga ervan uit dat 1 op 2 mensen die je uitnodigt erbij kan zijn.

4. Vraag een bijdrage

Gezelligheid is leuk, maar we willen er natuurlijk ook geld mee inzamelen. Hoe? Je kan een vast bedrag voor de inkom vragen, maar de ervaring leert dat een vrije bijdrage het beste werkt.

Zorg voor een mooie hoed, een spaarvarken of een opvallende doos en laat die rondgaan na het concert. Best ga je als gastheer/vrouw zelf rond. Dat is ook voor jou een mooi moment om complimentjes en reacties in ontvangst te nemen.

De drankjes en versnaperingen die je aanbiedt, kunnen eveneens voor een mooie opbrengst zorgen. Onder je aanwezige vrienden zijn er ongetwijfeld keukenhelden die voor een cake of lekkere hapjes kunnen zorgen.

Hebben mensen geen cash bij? Geen probleem. Maak een actiepagina aan via acties.rikolto.be en laat mensen daar online bijdragen.

5. Bedank je artiest en publiek

Stuur een of twee dagen na het huiskamerconcert een bedanking uit met een paar foto’s. Vermeld nog eens de actiepagina en het rekeningnummer van Rikolto. Stuur je bedankmail zeker ook naar mensen die er niet bij konden zijn. Dat geeft hen de kans om toch nog een bijdrage te doen voor Rikolto.

Zet in je bedanking ook de artiest nog eens in de bloemetjes. Vanavond speelde hij/zij voor Rikolto (Vredeseilanden), maar de ervaring leert dat huiskamerconcerten aanstekelijk werken. Hopelijk kan je artiest dus contacten leggen voor een of meerdere volgende huiskamerconcerten. Dezelfde boodschap kan je natuurlijk ook delen op Facebook.