Reuzewekker schudt regering Di Rupo wakker

Reuzewekker schudt regering Di Rupo wakker

20/09/2013

Met een reuzewekker schudden 25 Noord-Zuidorganisaties deze ochtend de regering Di Rupo wakker. Daarmee vroeg de coalitie 2015 De Tijd Loopt om dringend werk te maken van de Millenniumdoelstellingen. Door het afdrukken van de wekker, die via een online actie meer dan 200.000 decibels verzamelde, onderstreept premier Di Rupo het Belgische engagement. Toch lijkt het erop dat we aan het huidige tempo in 2015 niet alle Millenniumdoelstellingen zullen halen. ‘Het is nu of nooit’, zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, namens de coalitie. ‘De regering moet nu alles uit de kast halen om de Millenniumdoelstellingen te behalen en een voortrekkersrol te spelen in de gesprekken over het post-2015-ontwikkelingskader. Nu actie ondernemen is de beste garantie voor de toekomst.

In 2000 ondertekenden zowat alle wereldleiders de Millenniumdoelstellingen. Nu, dertien jaar later, is er nog veel werk voor de boeg. Enkele doelstellingen worden gehaald, zoals het halveren van de armoede en de toegang tot drinkwater. Toch gaan nog steeds 57 miljoen kinderen niet naar school en sterven dagelijks 770 vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling. En 1,2 miljard mensen moeten overleven met maar $ 1,25 per dag.

Daarnaast zien we dat men wereldwijd bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. Tot 2010 stegen de budgetten wereldwijd maar daarna daalde de officiële ontwikkelingssamenwerking met 2% naar 133,5 miljard dollar in 2011. In 2012 haalde men nog 125,6 miljard dollar. Ook België snoeide de voorbije jaren hard in ontwikkelingssamenwerking. In 2012 werd 407 miljoen euro geschrapt in het federale budget ontwikkelingssamenwerking. Dat is bijna 30% van het totale budget. Dit jaar zet die trend zich verder, want tot vandaag werd al 220 miljoen euro bezuinigd. ‘De regering kan tonen dat ze het ernstig meent door haar internationaal engagement om 0,7 % van het BNI aan ontwikkelings-samenwerking te besteden na te komen en dus definitief te stoppen met de bezuiniging op dit terrein. Verder kan ze het voortouw nemen in de financiële transactietaks en zorgen voor een Belgische bijdrage in klimaatfinanciering. Doet ze dat niet, dan riskeert ze haar geloofwaardigheid op internationaal niveau te verliezen’, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11.

En onze regering kan nog meer doen want op de VN-top in New York komende woensdag worden de plannen voor ontwikkeling en internationale samenwerking ná 2015 besproken. België kan hier een voortrekkersrol spelen door te hameren op onmisbare elementen zoals rechtenbenadering, nadruk op gelijkheid en inclusie, duurzaamheid en universaliteit. Of België kan er zijn expertise delen in de terreinen waar het sterk staat zoals sociale bescherming of gezondheidszorg. België, de EU en de internationale gemeenschap hoeven overigens niet te wachten op het post-2015-kader om aan de realisatie ervan te beginnen. Duurzaamheid garanderen, de strijd aangaan met de ongelijkheid door het afstoppen van belastingparadijzen, het uitbouwen van een rechtvaardig belastingsysteem, meer middelen voor ontwikkelingssamenwerking en een betere klimaatfinanciering. Het zijn allemaal stappen die men nu al kan zetten.

2015 De Tijd Loopt is een coalitie van 25 Noord-Zuidorganisaties:

11.11.11 - Bevrijde Wereld - Broederlijk Delen - Caritas International - Djapo – fos-socialistische solidariteit - Geneeskunde voor de Derde Wereld - Globelink – ICRH - Kba-Foncaba - Memisa - Oxfam Solidariteit - Oxfam Wereldwinkels - Phos - Plan België - PROTOS - Sensoa - SOS Kinderdorpen - Studio Globo - Trias - Ucos - Unicef België - VIA Don Bosco - Vredeseilanden – Wereldsolidariteit

www.detijdloopt.be

Foto's: Dieter Telemans