Rikolto (Vredeseilanden) lanceert nieuw gadget tijdens campagneweekend en ruilt plastic hesjes in voor duurzamer alternatief

Rikolto (Vredeseilanden) lanceert nieuw gadget tijdens campagneweekend en ruilt plastic hesjes in voor duurzamer alternatief

07/01/2019

Op 11, 12 en 13 januari organiseren duizenden vrijwilligers weer acties ten voordele van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). Met de slogan "eten roert de planeet" brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat wereldproblemen, maar vooral ook de oplossing. Om die boodschap kracht bij te zetten, kan je dit jaar een gloednieuw gadget kopen: een houten lepel. De plastic hesjes waar de vrijwilligers zich kenbaar mee maakten, worden ingeruild voor duurzamer keukenschorten uit stof.

Vredeseilanden is nu Rikolto

Voor veel mensen zal het wellicht nog wennen zijn aan de nieuwe naam van Vredeseilanden: Rikolto. “De naamsverandering kwam er omdat we evolueerden van een Belgische naar een internationale organisatie, die niet langer enkel door Belgen bestuurd wordt, maar door mensen van over de hele wereld”, licht woordvoerder Jelle Goossens toe. “Rikolto is een naam die iedereen kan uitspreken.”

Maar de nieuwe naam zegt ook beter wat de organisatie doet. "Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. We ondersteunen boeren om betere oogsten te hebben en we oogsten nieuwe ideeën om via ons voedsel de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken."

Eten roert de planeet

Dat thema staat ook centraal in de campagne: eten roert de planeet. “Heel veel wereldproblemen zijn namelijk verbonden met wat er op ons bord ligt: klimaatopwarming, waterschaarste, gezondheidsproblemen, boeren die niet meer van hun stiel kunnen leven,…”

Maar als voedsel het probleem is, is het volgens Rikolto (Vredeseilanden) ook de oplossing. “Aan die oplossingen werken onze teams elke dag”, zegt Jelle Goossens. “Boeren organiseren en sterker maken, zodat ze kunnen investeren in milieuvriendelijke productie. Samenwerken met bedrijven om eerlijker en transparanter zaken te doen in de voedingssector. En hier bij ons zetten we in op gezonde en duurzame voeding op school. Een betere wereld, begint bij ons eten: daar zijn we van overtuigd.”

Sleutelhangers, balpennen… en lepels

Om dat werk mogelijk te maken, verkopen vrijwilligers dit weekend op straat en in supermarkten balpennen, sleutelhangers… en nu ook een houten lepel voor in de keuken. “We hebben er 50.000 laten maken. Tegen zondagavond zouden we die liefst allemaal kwijt zijn." Vanaf dit jaar dragen de vrijwilligers overigens niet langer het witte hesje van plastic. “Nu herken je ons aan de herbruikbare keukenshort uit katoen. Stijlvoller én beter voor het milieu."

Een betere wereld, begint bij ons eten.

Een betere wereld, begint bij ons eten.

Samen herschrijven we het recept van ons voedselsysteem. Doe vandaag een gift aan Rikolto (Vredeseilanden). Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest waarmee u 45% van uw gift terugkrijgt via de belastingaangifte.

Doe een gift