Rikolto (Vredeseilanden) tevreden met campagneweekend

Rikolto (Vredeseilanden) tevreden met campagneweekend

14/01/2018

De laatste acties voor het campagneweekend van Rikolto (Vredeseilanden) lopen stilaan ten einde. De organisatie kijkt samen met haar vrijwilligers tevreden terug op een zonnig weekend. Op basis van de eerste cijfers, ligt die opbrengst in de lijn van de voorbije jaren. Het was de eerste keer dat er campagne werd gevoerd sinds de organisatie haar naamsverandering naar Rikolto bekend maakte.

Met alle acties die tijdens en rond het weekend worden gehouden, mikt Rikolto (Vredeseilanden) op een opbrengst van 500.000 euro. Vorig jaar klokte de campagne af op 444.000 euro. "Voor ons is dat een cruciale start om onze doelstelling van 1,8 miljoen euro te halen tegen het einde van het jaar. Daarvoor rekenen we op giften van trouwe donateurs, sportieve events en tal van acties die doorheen het jaar worden georganiseerd", zegt woordvoerder Jelle Goossens.

Bedankt aan alle vrijwilligers en iedereen die hen steunde!

Met de vraag 'wat eten we morgen?' stond de campagne dit jaar stil bij de onzekere toekomst van ons eten. "Met het geld dat we ophalen ondersteunen we wereldwijd boerengroepen om sterke zakenpartners te worden en ijveren we voor een voedingssector die rechtvaardiger en milieuvriendelijker werkt", zegt Jelle Goossens.

Voor veel mensen zal het ook de eerste keer zijn dat ze de nieuwe naam zien opduiken die Vredeseilanden gaat aannemen: Rikolto. "Rikolto betekent 'oogst' in het Esperanto", zegt Jelle Goossens. "De naam sluit beter aan bij ons werk rond landbouw en voeding en is - in tegenstelling tot de naam Vredeseilanden - wel uit te spreken door onze collega's en partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika."

In aanloop van het weekend ontstond donderdag een vriendschappelijke strijd tussen de vrijwilligers van Leuven en die van regio Kortrijk. Burgemeester Tobback van Leuven riep in een filmpje de Leuvenaars om ervoor te zorgen dat Leuven ook dit jaar de grootste opbrengst zou halen - en zo regio Kortrijk zou voorblijven. Daarop reageerde Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne met een eigen filmpje waarin hij Leuven succes wenste, maar de vrijwilligers van regio Kortrijk "net iets meer". De eerste cijfers wijzen op een nek-aan-nek-race die pas zal beslecht worden wanneer de laatste opbrengsten binnen zijn.
Update 15/1/2018: Regio Kortrijk kon met een opbrengst van 47.302 euro Leuven voorblijven met een verschil van 1302 euro

En wie weet… komt er nog een verrassing uit een andere provincie. Via http://www.watetenwemorgen.org kun je alle acties nog een duwtje in de rug geven.

Herbeluister: Jan Wyckaert in De Ochtend

Jan Wyckaert, directeur van Rikolto in België, vertelde in De Ochtend (13 januari 2018) over het campagneweekend en de redenen achter de naamsverandering van Vredeseilanden naar Rikolto.