Rikolto zet voedsel mee op de klimaatagenda

Rikolto zet voedsel mee op de klimaatagenda

27/10/2021
Charlotte Flechet
Charlotte Flechet
Food Smart Cities cluster coordinator

Begin november vindt de ‘COP26’ of de Klimaatconferentie van Glasgow plaats in Schotland. Het is de 26e conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Op deze klimaattop staat het thema voedsel hoog op de agenda. Rikolto droeg daar een steentje aan bij. We nemen tijdens de conferentie ook deel aan ‘The Global Fork to Farm Dialogue’ om overheden en landbouwers voor dezelfde kar te spannen. En met de ‘Recipes for Resilience’ doen we onze visie op duurzame stedelijke voedselstrategieën uit de doeken.

Voedsel en klimaat?

Onze huidige voedselsystemen zorgen niet alleen voor socio-economische ongelijkheid, ze zijn ook verantwoordelijk voor 21 à 37% van de broeikasgasemissies wereldwijd! En dus ook voor gezondheidsproblemen, milieuvervuiling en de klimaatcrisis. Voedselverspilling beperken en overschakelen op plantaardige voeding zouden de uitstoot van broeikasgassen drastisch verlagen.

Het Voedsel- en Klimaatverdrag

Het Voedsel- en Klimaatverdrag van Glasgow wil de klimaatcrisis aanpakken met een geïntegreerd voedselbeleid. Het Verdrag werd opgesteld door een groot aantal partners onder leiding van Nourish Schotland, de Schotse tegenhanger van Rikolto zeg maar. Rikolto maakte van bij het begin deel uit van de stuurgroep van het Verdrag.

Het werd al ondertekend door zo’n 100 lokale overheden. Het wordt nu officieel gelanceerd op de Klimaatconferentie. Overal ter wereld zijn er al lokale initiatieven om voedselsystemen op te zetten die de mens en de planeet voeden in plaats van ze te schaden. Het is nu hoog tijd dat ook de nationale regeringen nieuwe voedselsystemen invoeren om de klimaatverandering te bestrijden.

Dialoog tussen telers en eters

Om voedselsystemen op te zetten die goed zijn voor mens en milieu, is het belangrijk dat overheden en landbouwers met elkaar in dialoog treden. Daarom werden al in 16 landen Fork to Farm Dialogues opgezet: gesprekken tussen boeren en plaatselijke besturen over klimaatverandering, de specifieke problemen van beiden en gezamenlijke oplossingen die de planeet ten goede komen.

Rikolto ondersteunde al zo’n Fork to Farm Dialogues in Ecuador en in België. In Ecuador leidde dat tot kleine irrigatiesystemen, mogelijks met een voordelig watertarief in de toekomst. In België kwam er al het initiatief Kort'om Leuven uit voort, een distributieplatform dat boeren en B2B-klanten verbindt.

Op de Klimaatconferentie nemen we deel aan de Global Fork to Farm Dialogue. Landbouwers en lokale overheden van over de hele wereld zullen tijdens dit hybride on-/offline evenement van gedachten wisselen. Het is van groot belang dat ze samenwerken om de globale klimaatverandering te bestrijden.

Recepten voor veerkracht

De Global Fork to Farm Dialogue is niet het enige evenement in de zijlijn van de 26e Klimaatconferentie. Er zijn ook de Recipes for Resilience, ‘recepten voor veerkracht’. Twaalf dagen lang zijn er onder deze noemer activiteiten die het belang van nieuwe voedselsystemen bij de aanpak van de klimaatcrisis benadrukken.

Een van de activiteiten is de online discussie, georganiseerd door Rikolto en onze partner RUAF, “Veerkracht in de praktijk: hoe steden de klimaatverandering aanpakken met inclusieve voedselacties”. Sprekers presenteren er praktijkvoorbeelden en daarna is er een open gesprek met het publiek. Schrijf je hier in om de sessie te volgen...