Rikolto's #FoodHeroes

Rikolto's #FoodHeroes

30/03/2020
Hannelore Tyskens
Hannelore Tyskens
Verantwoordelijke legaten & contactpersoon Ik ben meer dan mijn kassaticket
016 / 74 47 10

Food Heroes voor een eerlijk voedselsysteem

Met weinig kan er veel. En samen kunnen we bijna alles. Tijdens deze gezondheidscrisis gaat Rikolto onverminderd verder met haar strijd om van gezonde, duurzame voeding de normaalste zaak van de wereld te maken, altijd en voor iedereen.

We zien om ons heen nu veel warmte, solidariteit en verantwoordelijkheidszin. Maar we zien ook – voor het eerst sinds lang – het belang van een eerlijk voedselsysteem in onze eigen supermarkten. Als onze wereld stilstaat, wordt het duidelijk wat - en vooral wie - er nooit stil staat.

“In deze gezondheidscrisis moet onze maatschappij blijven doordraaien en dan vragen wij uitzonderlijke inspanningen van uitzonderlijke mensen”, zegt Marc Van Ranst himself over de medewerkers uit de voedingsindustrie.

FoodHeroes overal ter wereld zorgen voor het eten op ons bord. Van boeren tot transportmedewerkers tot iedereen die eten op tafel zet voor kinderen, voor zorgebehoevende ouders, enz. Wij hebben aandacht en vragen steun voor hen allemaal. Ook de medewekers van Rikolto over de hele wereld blijven werken aan het eten van morgen. We verzamelden hun getuigenissen over de crisis hier.

Warme groeten,

Hannelore Tyskens

Robin Food

Robin Food

Rikolto stelt met trots haar eigen Food Hero voor: Robin Food. Door de economische schok die de COVID-19-crisis teweegbracht, zien we een groeiende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden. Aan de kant van de producten zien we het verlies van klanten in België en in het buitenland, samen met een toenemend volume aan verse groenten en fruit door het begin van het seizoen. Dat zorgt voor een overschot aan bepaalde producten. De sluiting van de horeca-zaken treft verwerkende voedingsbedrijven. Rikolto zette op sneltempo een samenwerking om met de voedselrestenstroom een gezonde soep te maken en te verdelen aan voedselhulp en sociale kruiderniers.

Lees meer

Evenwicht tussen efficiëntie en veerkracht

Laten we ketens zo kort en eenvoudig mogelijk maken voor het grootste deel van ons voedsel, en zo lang als nodig voor producten die we zelf niet kunnen telen.  
Jelle Goossens Communications Officer

Een systeem dat alleen veerkrachtig is, mist efficiëntie; een systeem dat te nauw gericht is op efficiëntie, kan niet veerkrachtig zijn. Lees: het zal ineenstorten bij een externe schok. Nergens is dit zo duidelijk als in de landbouw. Een monocultuur, met slechts één gewas, is zeer efficiënt omdat je kunt schalen en specialiseren. Maar het is ook zeer vatbaar voor ziekten. In dat geval verliest een boer al zijn gewassen en inkomsten. Hetzelfde geldt voor wie afhankelijk is van slechts één grote afnemer.  

Het principe laat zich gemakkelijk vertalen naar het globale niveau: een land dat zijn landbouw verwaarloost omdat het goedkoper (efficiënter) is om basisvoedsel te importeren, wordt erg kwetsbaar in het geval van wereldwijde onrust. Voor veel landen was de voedselcrisis in 2008 een hard ontwaken. Nu krijgen we een soortgelijke wake-up call.

Transparante, eerlijke en milieuvriendelijke bevoorradingsketens moeten de bouwstenen worden van onze voedselvoorziening. We moeten daarbij niet kiezen tussen efficiëntie en veerkracht, maar streven naar het juiste evenwicht tussen beide. Door ketens zo kort en eenvoudig mogelijk te maken voor het grootste deel van ons voedsel, en zo lang als nodig voor producten die we zelf niet kunnen telen.  

Dat is wat ons in deze tijden overeind houdt.