'Saveur', de nieuwe kwaliteitsrijst uit Benin

'Saveur', de nieuwe kwaliteitsrijst uit Benin

27/05/2013

De rijstliefhebbers in Benin mogen zich schrap zetten: een nieuw pakje rijst in een kleurrijke, opvallende verpakking staat klaar om de Beninse markt te veroveren. In het pakje: 'Saveur', een kwaliteitsproduct uit de regio van de Collines. Geproduceerd door de boeren en boerinnen van UNIRIZ-C.

Een symbolisch deel van diezelfde rijst werd in 2010 en 2012 al naar België geëxporteerd. Dit kaderde in een project om de kwaliteit van de rijst stapsgewijs te verhogen en de interne werking van de boerenorganisatiete verbeteren. In totaal kwam 23 ton kwaliteitsrijst met fair trade label in de rekken van Colruyt, Spar en Okay winkels terecht. De uiteindelijke doelstelling was om de rijst op de lokale Beninse markt te brengen, en de concurrentie met de ingevoerde Aziatische rijst aan te gaan. Tijdens dit proces werd het belang van een goede verpakking duidelijk. Verpakte rijst kan het verschil maken op de Beninse markt: onverpakte voorgekookte rijst brengt 300 CFA (0.46 euro) per kg op. Verpakt in aantrekkelijke zakken van 1 kg verdien je 500 CFA (0.76 euro). Zelfs als je de verpakkingskost meerekent, blijft er meer winst over voor de boeren.

De rijstboeren van de Collines droomden al jaren van een eigen verwerkingsfabriek om hun rijst op een kwaliteitsvolle en hygiënische manier te verwerken. De afgelopen jaren werden de boerenorganisaties steeds professioneler op vlak van beheer . Dat resulteerde in extra fondsen van de US African Development Foundation waarmee de boeren een “mini-rizerie”, hun eigen rijstverwerkingsfabriek, in Glazoué bouwden. De fabriek is nu al een paar maand operationeel. Dit geeft enorme mogelijkheden om veel grotere hoeveelheden kwaliteitsrijst op de markt te brengen.

Hoe zit dit verwerkingsproces precies in elkaar ? Na de oogst koopt de boerenorganisatie UNIRIZ-C de onbewerkte rijst van haar leden. Een deel wordt direct machinaal gepeld in de nieuwe fabriek en verpakt. Een ander deel wordt als voorgekookte rijst op de markt gebracht. Dat proces is iets ingewikkelder: UNIRIZ-C betaalt vrouwen om de rijst voor te koken en terug te drogen. Daarna wordt die rijst machinaal gepeld en halen arbeidsters manueel de zwarte puntjes en onzuiverheden eruit. De rijst van UNIRIZ-C wordt in de onmiddellijke omgeving en in de steden verkocht in zakken van 5 kg. Consumenten vinden de rijst erg lekker, maar als ze de keuze hebben tussen verschillende merken op de markt of in winkels, dan kiezen ze vaak voor de Aziatische rijst. De reden? De verpakking van de Aziatische rijst is veel aantrekkelijker.

Met steun van Vredeseilanden werd een nieuwe verpakking ontwikkeld. Een meer moderne, meer kleurrijke en vooral opvallende verpakking en met een nieuw logo. Om de merknaam te bepalen organiseerde UNIRIZ-C een brainstorm met haar leden. ‘Amoresie’, ‘Lèodé’, namen in de lokale taal Fon werden geopperd… Het werd uiteindelijk een meer internationale naam : Saveur . “Als je ‘Saveur’ uitspreekt, dan weet je meteen dat het lekker is. De naam trekt direct de aandacht”, zegt de secretaris van UNIRIZ-C. “Binnenkort zullen we de merknaam en het logo laten registreren bij OAPI (Organisation Africaine de Protection Intellectuel), zodat niemand anders het kan gebruiken.”

Met het nieuwe logo en de opvallende verpakking hoopt UNIRIZ-C nieuwe afzetmarkten te vinden in Benin en daarbuiten. Meer rijst die verkocht wordt… daar kunnen de boeren en boerinnen alleen maar bij winnen. Op dit moment wordt een lading rijst klaargemaakt in verpakkingen van 5 en 25 kg, om promotie te maken. Binnen 3 maand willen ze het rijstmerk officieel lanceren, met een grote campagne in Cotonou. Nu nog de groothandelaars overtuigen !