Senegalese bananen op tafel

Senegalese bananen op tafel

07/07/2007

Senegalese bananen op tafel

Ongeveer de helft van alle bananen die geconsumeerd worden in Senegal (ongeveer 25.000 ton), komen uit het buitenland, vooral uit Ivoorkust. Een groot probleem in de commercialiatie van de Senegalese banaan, is het enorme kwaliteitsverschil met de Ivoriaanse banaan. Die laatste worden geproduceerd in grote plantages en worden na de oogst behandeld om langer te bewaren. De lokale Senegalese banaan is niet zo lang houdbaar.

Hoe heeft APROVAG dit probleem opgelost? De boeren en boerinnen beslisten een paar jaar geleden om te beginnen met het kweken van biologische bananen. Het resultaat was verbluffend: de bananen bleken langer houdbaar dan diegene die op een 'conventionele' manier. Vandaag is de helft van de bananenproductie van APROVAG (ongeveer 5.000 ton per jaar) biologisch. Met steun van Vredeseilanden heeft APROVAG de verpakking van de bananen aangepakt. De kartonnen dozen maakten het product aantrekkelijker voor klanten. De kwaliteit tijdens het transport bleeft op peil, en het maakt de bananen competitief ten opzichte van de bananen uit Ivoorkust.

Maar het werk is nog niet klaar. Momenteel werken de boeren en boerinnen aan het verbeteren van de opslagplaatsen in alle dorpen waar APROVAG leden heeft. En, op vraag van de vrouwen van APROVAG, zijn we een project gestart om fruitsap en andere afgeleiden te maken van het fruit dat ze telen. Het fabriekje komt volledig in handen van de vrouwen. Op lange termijn zal het het inkomen van de vrouwen, en op die manier ook hun zelfstandigheid, verhogen.