Senegalese bananen­producenten zetten handelaars op de zwarte lijst

Senegalese bananen­producenten zetten handelaars op de zwarte lijst

16/02/2009

Het Senegalese dagblad Le Soleil kopte op 24 augustus 2008: “De producenten van bananen in Tambacounda hebben dit jaar enorme moeilijkheden gehad om hun bananen verkocht te krijgen. 30 ton bananen is verloren gegaan. Rot geworden omdat de bananen in slechte omstandigheden waren gestockeerd en niet verwerkt konden worden. Nochtans was de productie dit jaar uitzonderlijk hoog. Een ander probleem is dat de producenten nog altijd op de betaling van 60 miljoen CFA (ongeveer 91.500euro!) wachten die de opkopers tot nu toe niet betaald hebben.”

“Die handelaars noem ik geen tussenhandelaars, maar sjoemelaars ! Dikwijls zitten ze in de schulden, en hebben ze een strafblad.” Dat zegt Ousseynou Konaté, de directeur van Aprovag, de organisatie van de bananenproducten in Tambacounda, en partner van Vredeseilanden.

Zoveel verliezen kan de organisatie zich geen tweede keer permitteren. Daarom riep Aprovag de afgelopen maanden alle leden bijeen om een oplossing te zoeken. Die hebben ze gevonden: de ‘goeie’, betrouwbare handelaars in bananen krijgen vanaf nu een korting van 10 CFA per kg, op voorwaarde dat ze minstens 150 ton bananen per maand kopen. Daarnaast komt er een zwarte lijst van handelaars, waar Aprovag weigert om mee te onderhandelen. De namen van de 4 wanbetalers zijn ondertussen verspreid in het hele zone waar Aprovag actief is. Zo zijn alle boeren op de hoogte.

Het aantal rotte bananen was eind 2008 opgelopen tot 1000 ton. Daarom is met steun van Vredeseilanden het afgelopen jaar ook een opslagruimte voor de bananen gebouwd in Nguène. 126 ton biologische bananen kan er nu al verpakt worden in karton. Volgend jaar willen ze minstens het dubbele kunnen opslaan en verpakken. Daarnaast zijn er in de verschillende dorpen kwaliteitscontroleurs opgeleid. Zo wil Aprovag verder uitgroeien tot een professionele, kwaliteitsvolle partner in de Senegalese bananenhandel.