Senegalese boeren leren in Peru

Senegalese boeren leren in Peru

01/09/2011

In Senegal werken de boeren en boerinnen van de organisatie APROVAG hard aan de kwaliteitsverbetering van hun bananen. Eind augustus 2011 trok een delegatie uit Senegal op studiereis naar Peru, om te kijken hoe de bananenboeren er hun problemen overwonnen en van de Peruaanse banaan een internationaal gegeerd product maakten.

De Nederlandse coöperatieve vennootschap Agrofair is een belangrijke speler op de internationale markt van bio en fairtradebananen. Het bedrijf werkt vooral met producentenorganisaties in Latijns-Amerika en investeert sinds 2010 in een project om Senegalese bananen naar Europa te exporteren. Maar voor de eerste bananen in de winkels liggen, moet er nog veel gebeuren.“Door de lagere kwaliteit kan de Senegalese banaan niet concurreren met bijvoorbeeld Ivoorkust”, zegt Ibrahim Ouedraogo, die de programma’s van Vredeseilanden in Senegal en Gambia coördineert. “We moeten een versnelling hoger schakelen om die achterstand in te lopen.”

Ondersteuning op het veld

De omstandigheden van de boeren in Peru zijn gelijkaardig aan die in Senegal. Ook de variëteit van de bananen is dezelfde. Maar het werk in de plantage verschilt op vele vlakken, stelden de Senegalezen vast.

“De ondersteuning naar de boeren in Peru is heel strak georganiseerd”, vertelt Germaine, die zelf bananen teelt. “Technici van de boerenorganisatie gaan regelmatig langs bij de boeren in de plantage, ze tonen hoe je best de bomen snoeit, hoe je efficiënt irrigeert, enz. Het resultaat van die jarenlange inspanning is indrukwekkend. Waar wij om de drie dagen onze bananenbomen moeten water geven, moeten zij het slechts om de 15 dagen doen. Dat bespaart enorm veel tijd! Hun bananenbomen gaan ook veel langer mee.”

“De boeren in Peru zijn erin geslaagd om veel processen sterk te vereenvoudigen, waardoor de kosten gedrukt worden”, vult Valentin, de voorzitter van Aprovag, aan. “De irrigatie, het transport van de bananen naar de opslagplaats, het wassen van de bananen,... Vaak zijn het eenvoudige oplossingen die het werk verlichten en die we op korte termijn kunnen overnemen.”

Zekerheid

Aandacht voor kwaliteit loopt als een rode draad door de hele keten. Valentin: “Het begint vanzelfsprekend bij de boeren op het veld, maar ook in de haven van Rotterdam waar de bananen uit Peru toekomen, volgt een grondige kwaliteitscontrole.”

Ibrahim haalt tot slot nog een cruciaal element voor het succes van de boeren in Peru aan. “De boeren hebben contracten op lange termijn met het exportbedrijf, waar ze zelf de meerderheid van de aandelen in hebben. Zo kennen ze op voorhand de prijs die ze gaan krijgen. Dat motiveert de boeren om voortdurend te investeren in hun bedrijf. Met APROVAG en Agrofair willen we in Senegal een gelijkaardig model uitdokteren.”

“De banaan uit Peru is een sterk merk en heeft wereldwijd een goede naam”, stelde Valentin vast. “Die reputatie opbouwen vraagt tijd, maar ik ben ervan overtuigd dat we er ook in Senegal in kunnen slagen.”