Socio-politieke crisis in Nicaragua

Socio-politieke crisis in Nicaragua

22/08/2018
Chris Claes
Chris Claes
Executive Director of Rikolto (International)

Sinds 18 april zit in Nicaragua in een diepe sociale en politieke crisis. Die dag kondigde het Nicaraguaans Instituut voor Sociale Zekerheid een hervorming van de pensioenregeling aan, wat tot massale betogingen leidde.

Hoewel de hervorming werd ingetrokken op de 22ste van dezelfde maand, heeft dit niet kunnen verhinderen dat het geweld bij de protesten over heel het land escaleerde.

Rikolto werkt in de koffie-, groenten- en cacaosector in de regio’s Jinotega, Matagalpa, Masaya en Leon. Al deze gebieden zijn getroffen. Algemene onveiligheid en barricades die opgetrokken waren door de demonstranten zorgde ervoor dat mensen zoveel mogelijk thuis bleven, en dat de handel sterk verminderde.

De export van cacao- en koffiebonen kende grote vertragingen. Net vorig jaar startte Rikolto een project samen met Colruyt Group. Jonge cacaoboeren exporteerden een eerste container bonen en de chocolade ligt sinds eind april in de winkelrekken. De laatste twee maanden hebben de coöperaties geprobeerd om hun volgende container bonen te transporteren naar de verwerkingsfabriek, maar dit is niet gelukt. We zoeken op dit moment naar alternatieve transportmogelijkheden.

Maar het is vooral de groentesector die erg getroffen is. De groentecoöperaties hebben aanzienlijke verliezen geleden. Omdat de wegen van april tot juli werden geblokkeerd, konden de boeren hun groenten niet transporteren. Afhankelijk van de coöperatie geraakte 9 tot 50 procent van de groenten niet in de hoofdstad Managua, hun belangrijkste afzetmarkt. De groenten begonnen te rotten en de grote verliezen hebben natuurlijk een enorme impact op het inkomen van de producenten.

Dit is de belangrijkste crisis in Nicaragua van de laatste decennia. Tot nu toe zijn honderden mensen gewond of opgepakt. Vooral jongeren.

Rikolto sluit zich aan bij de verklaringen van de Europese Unie, en we vertrouwen erop dat Nicaragua snel stabiliteit terugvindt. Als internationale NGO blijven we onze partnerorganisaties in de regio ondersteunen. Kwaliteitsvol eten voor iedereen in Nicaragua, waar ook de producenten beter van worden, is ons doel. Ook in de komende weken, maanden en jaren blijven we ons daarvoor inzetten.