Stage bij Colruyt: "Heel indrukwekkend"

Stage bij Colruyt: "Heel indrukwekkend"

27/02/2007

Stage bij Colruyt: "Heel indrukwekkend"

Chiaratou Oceni, verantwoordelijke commercialisatie op het Vredeseilanden-kantoor in Benin, en Hector Kpodonou van één van onze partnerorganisaties, kwamen in februari 2007 voor twee weken naar België. Tijdens de tweede week van hun verblijf, liepen ze stage bij Colruyt. Tijdens hun stage kregen ze meer inzicht in de verschillende aspecten van een supermarktketen. We praten even met hen terwijl ze mee helpen de rekken te vullen van de Colruytvesting in Leuven. Met handschoenen en een sjaal trotseren ze de naar Afrikaanse normen Siberische temperaturen van de koelruimte, waar groenten en fruit staan uitgestald. Na twee dagen meegedraaid te hebben, zijn ze alvast erg onder de indruk.

Maandag bezochten we het hoofdkantoor in Halle. We kregen er een presentatie over de organisatie, met uitleg over de bedrijfspolitiek en de visie van Colruyt.

Hector

Wat mij het sterkst is bijgebleven, is de ethische code van het bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld heel wat initiatieven rond ecologie. Zo zijn er geen plastic zakken en wordt er zoveel mogelijk karton gebruikt om de goederen te verpakken, dat dan weer gerecycleerd kan worden.” “Waar ik ook van stond te kijken, is de minutieuze timing van de distributie. Er is hier een grote garage waar de vrachtwagens zich parkeren, waarna er een ongelooflijke ketting op gang komt om die producten te lossen en naar de winkelrekken te brengen. Heel indrukwekkend...”Hector:“Er werken hier ook ontzettend veel mensen, maar je ziet dat iedereen een expertise, een specialiteit heeft. En het is die waaier van verschillende expertises die je nodig hebt.

Chiaratou

Dat ze met veel kennis terugkeren naar Benin, lijkt nu al zeker.

Op het vlak van verpakking heb ik heel interessante dingen gezien die wij ook kunnen toepassen. Hoe je karton bijvoorbeeld op vele verschillende manieren kan gebruiken.

Chiaratou

Van het werk in de winkel leer ik dat de presentatie en plaatsing van goederen in de rekken ontzettend belangrijk is. Ook dat marketing iets is wat je constant in de praktijk moet zetten. Het volstaat niet om er helemaal op het einde van de keten even aan te denken.

Hector

Wat ik ook zal meedragen, is het onthaal dat we kregen van de gerant en het personeel. We kwamen hier terecht in een warme omgeving, waar er veel gelachen wordt.

Chiaratou

Verder bezochten Chiaratou en Hector tijdens hun stage nog het kwaliteitslab in Gellingen. Daar zullen ze meemaken hoe de kwaliteitscontrole verloopt. Ook de Beninse rijst werd getoetst. Met die resultaten kunnen de boeren in Benin hun productiemethodes verder verbeteren.

Hieronder kun je het filmpje bekijken dat Colruyt voor de eigen medewerkers maakte rond het bezoek van Hector en Chiaratou: