Sterke lancering Het Grootste Diner kan mindere opbrengst straatcampagne compenseren

Sterke lancering Het Grootste Diner kan mindere opbrengst straatcampagne compenseren

12/01/2020

Zondagavond werden de laatste acties afgesloten in het kader van het campagneweekend van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). De eerste prognoses wijzen op een daling van de opbrengst ten opzichte van vorig jaar. Tegelijk lanceerden de vrijwilligers met de verkoop van houten lepels een oproep om lekker te koken voor mens en planeet met Het Grootste Diner: een nieuwe actie waarmee Rikolto 10.000 mensen aan tafel wil brengen voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.

“Aan het enthousiasme en de doorzetting van onze vrijwilligers op straat zal het dit weekend niet gelegen hebben”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto. “Zij maken Rikolto en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”

Rikolto haalt ieder jaar zo’n 1,65 miljoen euro op bij het Vlaamse publiek. Het campagneweekend in januari bracht vorig jaar 414.545 euro op.

Waarom de verkoopactie op straten en aan supermarkten minder liep? “Er is niet één reden aan te duiden. We voelen wel dat verkoopacties aan supermarkten en op straten het moeilijker krijgen door de veelheid aan andere acties die de voorbije jaren opkwamen.”

Het Grootste Diner: lekker voor mens en planeet

De mindere opbrengst van het campagneweekend, hoopt Rikolto te compenseren met een sterke start van een nieuwe actie: Het Grootste Diner. Via de website hetgrootstediner.be kunnen mensen een etentje organiseren, hun gasten uitnodigen en een bijdrage vragen voor Rikolto in ruil voor een plaats aan tafel.

“Op dit moment werden al zo’n 100 etentjes georganiseerd. Meer dan 600 gasten schoven al aan tafel. We mikken op 10.000, dus we hopen dat nog veel meer mensen na dit weekend geïnspireerd zijn om een etentje te organiseren”, zegt Jelle Goossens.

Met Het Grootste Diner wil Rikolto niet alleen geld inzamelen, maar ook mensen samenbrengen om stil te staan bij het belang en de impact van onze voeding. “Wereldproblemen zoals klimaatopwarming, waterschaarste, honger en overgewicht, zijn voor een groot stuk het gevolg van hoe we voedsel produceren en consumeren”, zegt Jelle Goossens.

“Door mee te doen laat je zien dat jij het belangrijk vindt dat ons eten lekker is, voor mens en planeet”, licht Jelle Goossens toe. ”Zo geven we samen een signaal aan beleidsmakers, voedingsbedrijven en supermarkten om van duurzaam, fair en gezond een evidente keuze te maken.”

Meer betalingen via smartphone

Opmerkelijk dit jaar was de grote stijging van mensen die op straat betaalden met de app Payconiq by bancontact. Rikolto was de eerste organisatie die de app 3 jaar geleden begon te gebruiken in de straatcampagne. “De voorbije jaren was het bedrag dat via deze weg binnenkwam nog verwaarloosbaar, maar dit jaar steeg het tot boven de 8.000 euro”, licht Jelle Goossens toe. “Nu steeds minder mensen cash op zak hebben, zal dit betaalkanaal alleen maar aan belang winnen voor onze acties.”

Geef zelf een etentje... of ga lekker eten voor mens en planeet

Geef zelf een etentje... of ga lekker eten voor mens en planeet

Registreer je etentje en nodig je gasten uit. Of ga eten bij een van de restaurants die meedoen.

Doe mee op hetgrootstediner.be

Foto hoofding: Michiel Crijns