Studiedag buigt zich over potentieel van soja voor mens en dier

Studiedag buigt zich over potentieel van soja voor mens en dier

30/05/2018

Hoe voorzien we een groeiende wereldbevolking van voldoende eiwitrijke voeding op een duurzame manier? Op 14 juni organiseert Rikolto (Vredeseilanden) samen met ILVO, Flanders' Food, Belgian Feed Association, Donau Soja, Eos tracé, Alpro, KU Leuven (Sfere) en Wervel een studiedag over het onderwerp.

“In de voormiddag focussen we op pistes voor meer duurzame soja in diervoeders”, zegt Joris Aertsens van Rikolto (Vredeseilanden). “In de namiddag bekijken we het potentieel van soja en andere eiwitrijke gewassen voor menselijke voeding. Deelnemers kunnen kiezen of ze een hele of een halve dag bijwonen.”

Wie veevoeder zegt, zegt soja

Soja is als eiwitbron een cruciale component in veevoeders. Door de groeiende wereldvraag naar dierlijke producten, neemt ook de vraag naar soja toe… Maar sojateelt staat vandaag al onder maatschappelijk druk omwille van de ontbossing en milieuschade die ermee gepaard gaat. Het vraagstuk naar duurzame productie is dus urgenter dan ooit.

“Op het terrein zijn een aantal interessante evoluties bezig. Die willen we zichtbaar maken op de studiedag”, licht Joris Aertsens toe. “Yvan Dejaegher directeur van Belgian Feed Association zal onder andere ingaan op de bestaande certificaties (RTRS en MV) en hoe de Europese veevoedersector werkt rond duurzame soja.”

Bij soja, denken de meeste mensen spontaan aan Brazilië. Maar de laatste jaren verkennen verschillende spelers de mogelijkheden voor Europese sojaproductie. “Ook in België lopen er experimenten”, zegt Joris Aertsens. “Vanuit ILVO zal prof. Johan Van Waes het potentieel van Belgische soja-productie toelichten. Dat ziet er veelbelovend uit, maar hoelang zal het duren eer Belgische soja echt doorbreekt?”

Duidelijk is dat Europese soja nu al een interessante optie is voor supermarktketens die inzetten op een duurzamere dierlijke productie. “Duitse en Nederlandse retailers kiezen hier al voor. Daarom leggen we er tijdens de studiedag ook de focus op. Donau Soja is dé associatie die daarover heel veel expertise bundelt. Donau Soja promoot ook een ‘European Protein Strategy’. Op 14 juni kan je hierover meer horen van hun experten.”

Soja: ingrediënt voor een klimaatvriendelijker dieet?

Hoewel soja in hoofdzaak voor veevoeder gebruikt wordt, komt soja steeds nadrukkelijker op het voorplan als eiwitrijk ingrediënt voor gezonde, plantaardige voedingsproducten die vlees kunnen vervangen.

Het namiddagprogramma van Feeding the Foodture werpt een blik op het potentieel om ook in Vlaanderen meer in te zetten op plantaardige eiwitten. “We kijken specifiek naar alle tendensen op vlak van innovatie en productontwikkeling die bijdragen aan een plantaardiger dieet”, legt Caroline Huyghe (coördinator van het project Voedsel voor de Toekomst) uit. “Er zullen bijdragen zijn van sprekers uit de industrie zoals Ojah en Alpro, en we halen ook inspiratie uit Nederland.”

Afsluitend is er een food markt, waar je de nieuwste voedingsproducten zelf kan uitproberen.

De studiedag Feeding the Foodture: soja & eiwittransitie gaat door op 14 juni in het Provinciehuis in Leuven. Het volledige programma en het inschrijvingsformulier vindt u op www.rikolto.be/soja

Schrijf nu in voor de studiedag

De studiedag Feeding the Foodture: soja & eiwittransitie gaat door op 14 juni in het Provinciehuis in Leuven.

Bekijk het programma en schrijf in

U kan er kennismaken met vertegenwoordigers van oa. Aldi, Colruyt, Lidl, BFA, Quartes, AVEVE, Feed Design Lab, Dutch Soy, Donau Soja, Agrifirm, Rikolto (Vredeseilanden), Bond Beter Leefmilieu, EVA vzw, Trias, Greenpeace, Wervel, Vlaamse Overheid, ILVO, Inagro, KU Leuven, Universiteit Gent, VIB, Belchim crop protection, Alpro, Vlaamse Landmaatschappij, Servaco Food Control, Boerenbond, Eos tracé, OJAH, The Hobbit, SoFine, Noble Health Food, La vie est Belle, KRIKET en Voedsel voor de Toekomst.