Tegucigalpa en Gent, een gezamenlijke zoektocht naar duurzame voedselstrategieën

Tegucigalpa en Gent, een gezamenlijke zoektocht naar duurzame voedselstrategieën

22/06/2015

Het debat rond duurzame voedselvoorziening voor steden is bijzonder actueel. Het is een van de centrale thema's van de Wereldtentoonstelling in Milaan. Steden die zich verenigd hebben in het netwerk “Food Smart Cities for development” zullen tijdens de Wereldtentoonstelling een Urban Food Pact ondertekenen. Daarbij engageren ze zich om in hun stadscontext duurzame lokale voedselstrategieën uit te bouwen.

In oktober 2013 lanceerde Gent een breed beleidsplan ‘Gent en Garde’. Nadat de Arteveldestad in 2009 ‘Donderdag Veggiedag’ op de kaart plaatste, wil de stad opnieuw pionier zijn met een strategie die moet helpen om het voedselsysteem te verduurzamen en om van Gent tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken. In samenwerking met de landbouwsector, de voedingsindustrie, de horeca, het middenveld en de universiteit werkt Gent aan interessante praktijken. Deze projecten kunnen inspirerend zijn voor het wereldwijde netwerk ‘Food Smart Cities for Development’. Anderzijds kijkt Gent ook naar innovatieve praktijken in het buitenland om het eigen beleid te verrijken.

Op 11 en 12 juni 2015 organiseerde Gent een internationaal seminarie ‘Local Food Policies in the global food sovereignity debate’. De praktijk van steden zoals Cape Town (Zuid-Afrika), Montreal (Canada), Lisabon (Portugal), Havana (Cuba), Chenai (India) en Tegucigalpa (Honduras) kwamen uitgebreid aan bod.

Fausto Rodiguez van Vredeseilanden Midden-Amerika zette tijdens dit seminarie uiteen hoe het ‘Consorcio Agrocomercial de Honduras’ een antwoord zou kunnen bieden op de groeiende vraag naar duurzame groenten vanuit een miljoenenstad als Tegucigalpa.

Overal ter wereld zien we innoverende systemen en bedrijfsmodellen die hier op inspelen. We zien bovendien dat steden wereldwijd het voortouw nemen in discours en praktijk. Een aantal voorbeelden hiervan, uit verschillende steden en continenten, werden in Gent voorgesteld. Interessant om vast te stellen hoe Gent en Tegucigalpa plots heel erg dicht bij elkaar komen te liggen.