Tobback en Van Quickenborne in de clinch over campagne Rikolto (Vredeseilanden)

Tobback en Van Quickenborne in de clinch over campagne Rikolto (Vredeseilanden)

12/01/2018

Dit weekend trekken weer duizenden vrijwilligers de straat op om geld in te zamelen voor Vredeseilanden (Rikolto). Meestal slaagt Leuven erin om het meeste geld op te halen tijdens het weekend, maar de vrijwilligers uit regio Kortrijk zitten hen op de hielen. Daarom pakte burgemeester Tobback uit met een videoboodschap van "uitzonderlijk strategisch belang", waarin hij de Leuvenaars tot massale vrijgevigheid oproept. De repliek van Vincent Van Quickenborne liet niet lang op zich wachten.

"In het verleden zijn we altijd de stad geweest met de grootste opbrengst", zegt Tobback in zijn videoboodschap, "maar er komen mij berichten ter ore dat ze in Kortrijk proberen om ons die titel van warmste stad af te nemen."

Tobback wil dit niet zomaar laten gebeuren. Hij haalt daarbij nare herinneringen op aan de Guldensporenslag in 1302. Toen vocht de Hertog van Brabant - en dus ook de Leuvenaars - aan de kant van het verliezende Franse leger. "We hebben al eens klop gekregen van die van Kortrijk. Dat gaan we nu toch geen tweede keer laten gebeuren?"

Hij besluit met een oproep die gerust als een marsorder kan beschouwd worden: "Ik reken erop dat de vrijwilligers van Vredeseilanden/Rikolto tijdens dit weekend met open armen worden ontvangen".

"Leuven, doe het goed. Maar Kortrijk en onze regio, doe het iets beter!"

De reactie uit regio Kortrijk liet niet lang op zich wachten. In zijn boodschap blaakt burgemeester Vincent Van Quickenborne van zelfvertrouwen. Hij zou niet liever hebben dan dat de vrijwilligers van regio Kortrijk de nachtmerrie van Tobback in vervulling doen gaan.

"Ik ben zelf nog actief geweest in de scouts en heb ook mannetjes verkocht, dus ik weet wat het is", getuigt Van Quickenborne. "Louis verwijst naar 1302. Laat mij gewoon verwijzen naar de voetbal: OHL of KV Kortrijk: wie doet het het beste?"

Van Quickenborne besluit mild: "Leuven, doe het goed. Maar Kortrijk en onze regio, doe het iets beter! Ik roep op om massaal te kopen bij de vrijwilligers".

Update 15/1/2018: Regio Kortrijk kon met een opbrengst van 47.302 euro Leuven voorblijven met een verschil van... 1302 euro. In Leuven weten ze wat hen te doen staat ;)