UCLL-studenten experimenteren met zeewier

UCLL-studenten experimenteren met zeewier

31/10/2017
Caroline Huyghe
Caroline Huyghe
Program Coordinator Food Smart Cities

De laatstejaarsstudenten Voedings- en dieetkunde van de UCLL in Leuven zijn begonnen aan hun zoektocht naar het voedsel voor de toekomst. In het vak Industriële Voedselproductie experimenteren ze met verschillende soorten zeewier, en onderzoeken ze welke bruikbaar kunnen zijn als ingrediënt voor een lekker en innovatief voedingsproduct. Alles volgens de regels van de kunst uiteraard, en onder professionele begeleiding van de ervaren docenten.

Alvorens aan de slag te gaan kregen de studenten een briefing met de nodige theoretische achtergrond. Voor de meeste studenten is zeewier een onbekend ingrediënt: “Ik heb nog nooit eerder met zeewier gewerkt” getuigt Jente, studente binnen het keuzetraject levensmiddelentechnologie. “Ik vind het wel eens iets nieuws en origineels, hopelijk kunnen we er ook iets lekkers van maken” lacht ze. Dit laatste is niet altijd evident, kunnen we van haar gezicht aflezen na het proeven van haar laatste creatie. “Er is nog werk aan, maar we hebben nog tijd tot december om een volmaakt eindproduct voor te stellen” vult een andere studente aan.

Ook docenten Kristel en Yvon staan voor een uitdaging: “Voor ons is het ook een nieuw product, waarmee we voor de eerste keer in contact kwamen dankzij het project Voedsel voor de toekomst.” vertelt Yvon.

“De voorbije zomer hebben we ons thuis al kunnen voorbereiden, dankzij stalen die we kregen van Seaconomy en wat we konden vinden in de supermarkt. Voor ons is de kwaliteit en beschikbaarheid van de grondstoffen heel belangrijk omdat we producten willen ontwikkelen die op grotere schaal kunnen geproduceerd worden. We doen dit in samenwerking met streekproducent Hof Ter Vrijlegem, die het product ook echt wil verkopen als ze merken dat er potentieel in zit.” Dit lijkt dan weer een taak op maat voor de studenten marketing… Het resultaat van de studenten Voedings- en dieetkunde kunnen we alvast in december proeven.