Universiteit Antwerpen en Vredeseilanden willen slagen voor duurzame catering

Universiteit Antwerpen en Vredeseilanden willen slagen voor duurzame catering

05/10/2012

Op 4 oktober lanceert de Universiteit Antwerpen Donderdag Veggiedag, een campagne van EVA vzw, in haar campusrestaurants. Het is de eerste stap in een samenwerking met Vredeseilanden om de grootkeuken van de universiteit duurzamer te maken.

Voor de eerste Donderdag Veggiedag van het jaar staat er op het menu van de stadscampus een Oosterse curry met kokos en citroengras op het menu. Als voorbereiding op de lancering van de campagne werd door Vredeseilanden en EVA vzw een vegetarische workshop georganiseerd voor het keukenpersoneel.

Vredeseilanden voerde eerder al een nulmeting uit van de keuken. Op basis van die resultaten werd in samenspraak met de Universiteit Antwerpen Catering en de chef een stappenplan opgesteld om meer duurzame producten en processen in de keuken te introduceren. “Volgende stappen zijn de integratie van fairtrade- en bioproducten, het beperken van afval (voeding, verpakkingen, wegwerpmateriaal), het gebruik van lokale seizoensproducten en het kiezen voor duurzame vis”, vertelt Katharina Beelen van Vredeseilanden.

Waarom duurzame catering?

De productie en consumptie van voedsel neemt een groot aandeel in onze ecologische voetafdruk. Landbouw is verantwoordelijk voor 17 tot 32% van de wereldwijde broeikasgasemissies (een groot deel daarvan is gelinkt aan ontbossing voor landbouw). Tegelijk worstelen veel boeren en boerinnen overal ter wereld om een degelijk inkomen te verdienen. Duurzame catering is een stukje van het antwoord op beide problemen.

Vredeseilanden begeleidt daarom al enkele jaren grootkeukens om duurzamer te werken. Het verminderen van de ecologische impact wordt daarbij gekoppeld aan een verbetering van de sociaal-economische omstandigheden waarin de ingrediënten geproduceerd wordt. Een eerlijke prijs voor de boer dus.

Meer info over Donderdag Veggiedag op www.donderdagveggiedag.be