Universiteit Antwerpen, KHLeuven en HoGent gaan voor duurzaamheid in hun keukens

Universiteit Antwerpen, KHLeuven en HoGent gaan voor duurzaamheid in hun keukens

26/02/2013

30% van onze totale ecologische voetafdruk wordt bepaald door voeding. Als we iets willen doen om de druk op onze planeet te verlichten, kijken we dus best even in ons bord. Vredeseilanden kiest volop voor duurzame familiale landbouw, zowel bij ons als in het Zuiden. Want familiale landbouw kan best de wereld voeden en springt veel zuiniger om met natuurlijke hulpbronnen. In onze huidige maatschappij eten mensen meer en meer buitenshuis. De catering in bedrijfskantines, schoolmaaltijden, maaltijden in rusthuizen en ziekenhuizen is goed voor 35%. Een niet te verwaarlozen sector dus.

Dit academiejaar loopt het eerste deel van een uniek parallel traject: duurzame catering in Vlaamse onderwijsinstellingen, mede ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Vredeseilanden selecteerde in de drie grootste studentensteden een Hogeschool of Universiteit voor een verduurzamingsproces in de studentenrestaurants of cafetaria.

Fair trade, biologische producten, groenten uit het seizoen, streekgebonden producten, minder vlees, minder afval, duurzame vis,… Duurzaamheid is een redelijk breed begrip en omvat heel wat verschillende elementen. Hoe begin je daar dan aan? Hoe zorg je ervoor dat de wijzigingen structureel ingebed worden? Wat krijgt voorrang en wat gebeurt er met de kostprijs? Vredeseilanden begeleidde de afgelopen 4 jaar een aantal grootkeukens om hun aanbod te verduurzamen.

Tot voor de start van dit parallel traject hadden deze 3 onderwijsinstellingen op vlak van catering slechts 1 zaak gemeen: tonijn werd van het menu geschrapt.

In juni startte Universiteit Antwerpen met haar traject. Het restaurant Ten Prinsenhoven fungeert als pilootkeuken voor de overige grootkeukens binnen de Antwerpse Universiteit. Er is een warme keuken met een vaste ploeg die dagelijks verse bereidingen maakt. Eerste stap in het verduurzamingsproces was vleesvermindering. Tijdens een interactieve workshop ontdekte de voltallige keukenploeg nieuwe vegetarische gerechten. Eind september, bij de start van het academiejaar, werd Donderdag Veggiedag gelanceerd. Voor de lancering was vegetarische schotel gemiddeld goed voor 10% van totale aantal warme schotels. Sinds de lancering zijn de vegetarische gerechten erg geliefd bij de studenten. De verkoop van vegetarische schotels op donderdag steeg razendsnel de reacties zijn uitermate postief. Dit jaar is dat gemiddeld 20% met op donderdag pieken tot 40% of dus een vierdubbeling. Momenteel worden de verdere stappen voorbereid. U hoort er ongetwijfeld nog van!

In september 2012 gaf de Raad van Bestuur Studentenservice van KHLeuven haar jawoord om in het traject “Duurzame catering” te stappen. Vanuit de studentenvereniging klonk al enkele maanden voordien de vraag om duurzame voeding hoger op de agenda te brengen. Concreet wordt het aanbod in de cafetaria’s op Campus Hertogstraat en Campus Gezondheidszorg & Technologie verduurzaamd. De uitbating is in handen van Horeservi, een middelgrote en dynamische cateraar die naast scholen ook catering in bedrijven en de zorgsector aanbiedt. De hoeveelheid vlees op je bord verminderen heeft meteen al een grote impact op het verkleinen van je ecologische voedselvoetafdruk. Daarom koos ook de KHLeuven om de campagne Donderdag Veggiedag te lanceren. De campagne werd tot nu toe maandelijks gehouden, maar met weinig enthousiasme onthaald. Aan de nieuwe lancering gingen een drietal stappen vooraf. De cateraar Horeservi ontwikkelde 4 nieuwe spreads (voor belegde broodjes). Een bevraging bij ruim 270 studenten en een proefmoment op de Overkoepelde StudentenRaad bevestigde dat het publiek van KHLeuven zeker bereid is om een steentje bij te dragen aan meer duurzaamheid in voeding. De nieuwe vegetarische spreads werden zeer lekker bevonden en gezien de enquête bevestigde dat smaak de belangrijkste reden is om voor broodbeleg te kiezen, werd ook deze lancering een succes. Het nieuw aanbod werd met proevertjes op de campus tot bij de studenten gebracht. De belangrijkste volgende stap is de officiële kick off op maandag 11 maart.

HoGent sloot begin januari aan. Nadat er een uitgebreide screening van de beginsituatie, zijn nu de eerste stappen in voorbereiding. Zo werkt een studente in het kader van haar Bachelorproef rond voedselverspilling in Resto Mercator.

Met deze drie trajecten streeft Vredeseilanden ernaar om enerzijds een stapsgewijs leerproces op maat van iedere grootkeuken te begeleiden. Aandacht voor gezondheid en communicatie zijn daarbij essentieel. Anderzijds biedt dit gezamenlijk traject de mogelijkheid aan de drie onderwijsinstellingen om ervaringen en ‘good practices’ uit te wisselen en zo van elkaar te leren. Het horizonverbredende en vernieuwende stap dus voor de onderwijswereld en Vredeseilanden. Het traject loopt gedurende 2 academiejaren, tot en met juni 2014.

Naast de begeleidingstrajecten naar meer duurzame grootkeukens, organiseert Vredeseilanden samen met 3 partnerorganisaties een vakbeurs Your Choice in Brussel. Op 23 april verwelkomt Your Choice ruim 80 standhouders in Tour & Taxis. De beurs is enerzijds gericht op leveranciers van biologische, lokale en fairtradeproducten en anderzijds op grootverbruikers uit de grootkeukensector en Horeca. Een ideale gelegenheid om de smaak van duurzaam te proeven, ervaringen uit te wisselen en meer te weten te komen over duurzame catering in een boeiende en gastronomische sfeer. Op het programma staat een boeiende mix van conferenties, thematische workshops, culinaire demo's, stands, degustaties… Meer info op: www.salonyourchoice.be