Vaarwel Germaine Dione

Vaarwel Germaine Dione

06/03/2018

We vernamen het overlijden van Germaine Dione, een van de stuwende krachten achter Aprovag - de organisatie van bananenboeren in Senegal. Germaine overleed aan de gevolgen van een operatie. Collega's Leo en Filip hadden door de jaren regelmatig contact met Germaine en schreven deze woorden neer.

Filip Cuypers
Filip Cuypers
Vrijwilligerscoördinator
0485/57.54.66

Als jonge getrouwde vrouw kwam Germaine zich in 1985 aan de Gambia-stroom, niet ver van Tambacounda, vestigen. Net als vele andere families waren ze op de vlucht voor de droogte in de streek van Thiés.

Met behulp van het water van het de Gambia-stroom wisten ze ook in hun dorp N' Guène, bananenplantages op te starten. Al snel wierp ze zich op als voorvechtster van de vrouwen in hun dorp. In de jaren '90 werd ze voorzitster van de vrouwengroep van Aprovag, de koepel van alle dorpscoöperaties.

In 2007 werd Aprovag een partner van Vredeseilanden en verbleven er regelmatig vrijwilligers en studenten bij Germaine in het kader van de ontwikkeling van de dorpen, coöperaties en het opzetten van een duurzame bananenketen. Zo ook Sofie en Lut (zie foto) in het kader van hun Banaba Noord-Zuid aan UCLL. In 2013 nam Germaine deel aan een uitwisseling van Vredeseilanden (nu Rikolto) met bananenboeren in Peru. Kennis die ze in Tambacounda gretig doorgaf.

Germaine zal gemist worden door vele mensen. Wij bieden onze deelneming aan aan alle familieleden en kennissen van deze bijzondere vrouw.

"Een welbespraakte, intelligente dame"

Leo Ghysels
Leo Ghysels
Program Advisor sustainable chain development

Germaine was lid van le bureau exécutif van Aprovag en was tevens voorzitster van de vrouwengroep. Ze woonde in Nguène. Het was een welbespraakte, intelligente dame. Zij zei steeds waar het op stond.

Germaine kon zich goed uitdrukken in het Frans, maar als de discussie wat hevig werd, schakelde ze over op het Wolof. Dan konden we enkel uit de toonhoogte, de snelheid en het volume opmaken dat ze niet akkoord was.

Germaine was een drijvende kracht binnen Aprovag. We zullen haar missen.