Vietnamese theecoöperatie LUSOTEC klaar voor (inter)nationale markt

Vietnamese theecoöperatie LUSOTEC klaar voor (inter)nationale markt

24/11/2016

“Goedgekeurd voor de Europese markt.” Die boodschap konden onze collega’s in Vietnam vorige week overbrengen aan de theeboeren van LUSOTEC, een coöperatie die Vredeseilanden de voorbije jaren ondersteunde om een solide speler te worden op de theemarkt.

Om te analyseren hoe ver de boeren stonden met de kwaliteit van hun thee, bezorgden we enkele stalen aan Eurofins, een gerenomeerd laboratorium in Duitsland.

Uit de resultaten blijkt dat er slechts residu’s van één soort pesticide werden teruggevonden, maar op een niveau dat ver onder de drempelwaarde ligt. “Het bewijst dat boeren zich strikt houden aan de productietechnieken die ze de voorbije jaren leerden”, vertelt Vredeseilandenmedewerker Hoang Thanh Hai.

Nguyen Van Luong, directeur van LUSOTEC is erg blij met de erkenning:

“Deze resultaten tonen dat onze inspanningen vruchten afwerpen. Maar we gaan niet op onze lauweren rusten. We zullen dit resultaat gebruiken om te bewijzen aan opkopers dat onze thee top is en voldoet aan alle criteria van voedselveiligheid.”

Nguyen Van Luong directeur van LUSOTEC

Dankzij deze goedkeuring mag de thee van LUSOTEC nu ook op de Europese markt verkocht worden. “Dit betekent nieuwe kansen voor vermarkting. We moeten het nog allemaal waarmaken, maar voor onze boeren is het een stimulans om er vol voor te gaan en de focus op kwaliteit nog te verscherpen.”

Niet alleen voor de Europese markt was er goed nieuws voor LUSOTEC. Ook op de binnenlandse was er goed nieuws. Het Yen Lap district reikte het certificaat voor voedselveiligheid uit aan LUSOTEC. Daarmee mogen ze hun thee onder eigen merk op de Vietnamese markt verkopen.

Het worden dus drukke maanden voor de jonge coöperatie om de resultaten te verzilveren: nieuwe klanten zoeken en contracten sluiten. In december volgt er nog een externe audit van UTZ om ook dit certificaat binnen te halen. Deze internationaal erkende standaard focust vooral op maatregelen voor het milieu en goede werkomstandigheden op de velden.