Vredeseilanden helpt ziekenhuiskeuken verduurzamen

Vredeseilanden helpt ziekenhuiskeuken verduurzamen

05/06/2015

Vredeseilanden werkte de voorbije twee jaar intensief samen met het UZ Gasthuisberg in Leuven om de ziekenhuiscatering een duurzame facelift te geven. Dat resulteerde in nieuwe menu’s waar minder vlees op staat, meer vegetarische alternatieven, meer lokale en seizoensgebonden groenten en fruit en duurzame vis. Ook werden de afvalstromen onder de loep genomen.

Dit project is onderdeel van een ambitieus project dat de transformatie naar een duurzamer Vlaams landbouw- en voedingssysteem moet bevorderen en versnellen. Daarbij zijn sectorfederaties van alle schakels uit de landbouw- en voedingsketen (Boerenbond, ABS, FEVIA, BEMEFA, enz.), de overheid en middenveldorganisaties betrokken.

Binnen dit transformatieproject werden vier praktijklabs in het leven geroepen om het duurzaam gedachtegoed in de praktijk te brengen. Ook Vredeseilanden zette zijn schouders onder één van de Action Labs: het werkte een nieuwe, duurzame strategie uit voor de keuken van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Vredeseilanden had eerder al ervaring opgedaan met het begeleiden van grootkeukens, maar Gasthuisberg was de eerste case in de zorgsector.

De facilitaire diensten van het ziekenhuis waren meteen enthousiast, en dus werd een werkgroep samengesteld die zo goed mogelijk alle betrokkenen uit de organisatie van het ziekenhuis vertegenwoordigde. Vertrekpunt was een charter waarin onder meer afgesproken werd om meer vegetarische gerechten op het menu te zetten, meer seizoensgebonden groenten en fruit, duurzame vis, en om voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. De overkoepelende doelstelling is om resoluut te gaan voor gezonde voeding en om daar ook duidelijk over te communiceren.

"We zijn vertrokken van een nulmeting en zijn dan met onze werkgroep gaan nadenken over wat gezonde voeding precies inhoudt in een ziekenhuiscontext", legt Katharina Beelen van Vredeseilanden uit. "Via een engagementsverklaring zijn we dan met concrete ideeën en voorstellen aan de slag gegaan. Dat gaat van structurele veranderingen zoals aanpassingen van de menu’s tot eenmalige acties zoals het uitdelen van peren in de kantine. Voor ons is dit zeker geen "los" project: we geloven dat we de duurzaamheidsmotor van de catering van het UZ aan de praat hebben gekregen en we zullen verdere stappen blijven opvolgen. Zo zitten we in september opnieuw samen voor een tussentijdse evaluatie."

Meer info over het Transformatieproject en de vier andere Action Labs, vind je hier.

Bedankt aan VILT voor dit artikel.