Vredeseilanden lanceert campagne "Reserveer je diner voor 2050"

Vredeseilanden lanceert campagne "Reserveer je diner voor 2050"

07/01/2014

In haar jaarlijkse campagne vraagt Vredeseilanden deze week aandacht voor de toekomst van onze voedselvoorziening. In 2050 zijn we met 9 miljard mensen. De komende 40 jaar zullen we daarom evenveel voedsel moeten produceren als de voorbije 8000 jaar samen. “Vandaag al zijn we kwetsbaar voor een voedselcrisis en we zijn al helemaal niet klaar om een wereld met 9 miljard mensen te voeden in 2050”, waarschuwt Vredeseilanden. Met de actie Reserveer je diner voor 2050 roept Vredeseilanden op om te investeren in duurzame landbouw. Topchef Giovani Oosters van sterrenrestaurant Vous lé Vous in Hasselt schaart zich samen met tal van andere chefs achter de campagne.

Gebuisd voor 2050

De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, voorspelt dat we 60% meer voedsel moeten produceren tegen 2050. In het rapport “Gebuisd voor 2050” maakt Vredeseilanden duidelijk dat voortboeren zoals we bezig zijn geen optie is. “Ons voedselsysteem verbruikt nu al 30% van de energie, 70% van het water en is verantwoordelijk voor 14 tot 24% van de broeikasgassen”, zegt woordvoerster Nele Claeys. “Op deze manier 9 miljard mensen voeden, dat kan onze planeet simpelweg niet aan.”

Investeren in duurzame landbouw

De uitdaging is gigantisch, maar met doemdenken schieten we niks op, zegt Vredeseilanden. De grootste uitdaging ligt in Afrika, waar de bevolking verdubbelt tegen 2050 en ook daarna nog sterk blijft groeien. “Afrika heeft het grootste onbenutte landbouwpotentieel. Daarom moeten we investeren in boeren, boerinnen en hun organisaties om dit potentieel op een duurzame wijze te realiseren. Alle wetenschappelijke rapporten van de voorbije jaren wijzen uit dat dit de efficiëntste manier is om tegelijk voedselzekerheid te realiseren én armoede te bestrijden. Tweederde van de mensen die honger lijden, leeft tenslotte in een boerenfamilie. De VN riepen niet toevallig 2014 uit tot internationaal jaar van de familiale landbouw.”

En bij ons? “Bij ons groeit de bevolking niet meer. Hier moeten we de ecologische impact van landbouw en van ons consumptiepatroon terugdringen. Minder voedsel verspillen, minder vlees consumeren, de landbouw milieuvriendelijker en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen maken.”

Sterrenchef Giovani Oosters lanceert “Reserveer je diner voor 2050”

Om de uitdaging rond ons voedsel dichterbij te brengen, lanceert Vredeseilanden voor haar campagne de actie “Reserveer je diner voor 2050”. Via www.reserveerjediner.be kan je je vrienden symbolisch uitnodigen voor een etentje in 2050. Wie een “reservatiekost” van 5 euro overschrijft naar Vredeseilanden, maakt bovendien dit jaar nog kans op een diner in het toprestaurant Vous Lé Vous van sterrenchef Giovani Oosters.

Giovani Oosters steunt de campagne van Vredeseilanden met veel overtuiging. “Als we nu geen rekening houden met de ecologische en sociale kant van ons eten, hebben we straks geen rijke keuze meer aan kwaliteitsproducten. Omdat de bodems uitgeput zijn of omdat zoveel boeren ermee stoppen.”

Vrijwilligers zamelen geld in

Het hoogtepunt van de Vredeseilandencampagne vindt plaats op 10, 11 en 12 januari. Dan zamelen 10.000 vrijwilligers geld in om de ontwikkelingsprogramma’s van Vredeseilanden voor boeren te steunen.

“Voedsel lijkt voor ons een evidentie, maar dat is het niet langer. Boerenorganisaties overheden, bedrijven en ngo’s moeten samenwerken om de duurzame landbouw van de toekomst te realiseren: een landbouw die genoeg produceert zonder het milieu te schaden en die miljoenen boerenfamilies in het Zuiden de kans biedt zich uit de armoede te werken”, besluit Nele Claeys.

Deze restaurants promoten de actie: Hertog Jan - De Zuidkant - Michel - Terborght - De Pastorie - De schone van boskoop - Het land aan de overkant - Faculty Club - Pomperlut - Vrijmoed - Lombardia - De Weerelt - Vous Lé Vous - Marcus - Hof Ter Hulst - Danny Vanderhoven - Couvert couvert - Margaretha's - Smaaksalon - Lijsterbes - Bistro Margaux - Balls ’n Glory - Au Roy Henry - Fleur de lin - Dôme - Dôme sur mer - Cena - Sans cravate - Pacific Eiland - Luzine - Ter Leepe - Paul's Boutique - Jam - Via Via Reiscafé Antwerpen - Via Via Joker Reiscafé Mechelen - Sava - Il Cardinale - Onder den Toren

Achtergrondinfo: