Vredeseilanden lanceert campagneweekend: Oei, de boeren zijn bijna op

Vredeseilanden lanceert campagneweekend: Oei, de boeren zijn bijna op

12/01/2017

"Oei, de boeren zijn bijna op." Met die slogan en een beeld van enkele boeren in een glazen pot zet Vredeseilanden een weinig zichtbaar, maar urgent probleem op de kaart: steeds meer boeren geven er de brui aan en weinig jongeren kiezen voor een toekomst in de landbouw. Zo’n 8.000 vrijwilligers trekken dit weekend de straat om uw steun te vragen voor het werk van Vredeseilanden om boeren te helpen verder boeren.

Veel risico’s, onzeker inkomen

"Van België tot Vietnam staan boeren onder druk”, zegt Jelle Goossens van Vredeseilanden. "Iedereen wil graag lekker eten. Maar als boeren niet kunnen leven van hun werk, stoppen ze ermee. De gemiddelde leeftijd van boeren in België is 55 jaar. Wereldwijd evolueert de gemiddelde leeftijd richting 60 jaar. Zo zetten we de toekomst van ons eten op het spel."

Onvoorspelbare weersomstandigheden, hoge investeringen, klimaatverandering, een onzekere markt,... Het zijn allemaal factoren die het boeren er niet makkelijker op maken. “Hard werken en veel risico’s dragen in ruil voor een onzeker inkomen... dat schrikt jongeren begrijpelijk af. Of ze nu in België, Senegal of Vietnam wonen.”

Helpen supermarkten en voedingsbedrijven boeren verder boeren?

De landbouwsector aantrekkelijk maken is volgens Vredeseilanden een verantwoordelijkheid van de hele voedingssector. "Als boeren massaal stoppen, zitten supermarkten en voedingsbedrijven ook met een probleem”, zegt Jelle Goossens. Daarom brengt Vredeseilanden voedingsindustrie en supermarkten aan tafel om te werken aan toeleveringsketens die transparant, eerlijk en milieuvriendelijk zijn. "We zoeken daarbij ook naar oplossingen die leefbare prijzen garanderen voor iedereen."

“Als burger en consument moeten we bedrijven en politici laten horen dat we voeding willen waar het verhaal van klopt. Daarom komen we dit weekend op straat en vragen we mensen ook om hun steun. Zo kunnen we in Afrika, Azië, Latijns-Amerika én hier bij ons boeren helpen verder boeren.”

Steun de campagne

Iedereen wil graag lekker eten. Maar als boeren niet kunnen leven van hun werk, stoppen ze ermee. Zo zetten we onze toekomst op het spel. Steun daarom de campagne van Vredeseilanden. Koop een manneke tijdens ons actieweekend op 13, 14 en 15 januari of doe een gift.

Lees meer en steun