Vredeseilanden (Rikolto), GoodPlanet en FairTradeBelgium lanceren GoodFood@School voor duurzame en gezonde voeding op school

Vredeseilanden (Rikolto), GoodPlanet en FairTradeBelgium lanceren GoodFood@School voor duurzame en gezonde voeding op school

30/09/2017
Katharina Beelen
Katharina Beelen
Program coordinator

In alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid tegen 2021, zowel in de keuken als in de klas. Dat is de ambitie van Vredeseilanden (Rikolto), GoodPlanet en FairTradeBelgium. Op 30 september tijdens Meér Vredeseilanden staken 4 stedelijke werkgroepen uit Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven de koppen bij elkaar om de sprong van droom naar werkelijkheid te zetten.

Jong geleerd…

De school is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Kinderen zijn ook de consumenten van morgen. Door hen vertrouwd te maken met voeding en hele verhaal erachter, werken we aan een eetcultuur waarbij er respectvol wordt omgesprongen met eten en de mensen die ervoor zorgen: boeren en boerinnen overal ter wereld.

Leren uit de praktijk via School Food Labs

Cruciaal in het opzet zijn de School Food Labs. “Dit zijn pilootscholen die samen met ons een éénjarig traject doorlopen om het voedingsbeleid op school te verduurzamen. In elke deelnemende stad wordt jaarlijks één school geselecteerd. Een mix van lager en middelbaar onderwijs die al dan niet over een eigen keuken beschikken of maaltijden laten leveren door een externe cateraar. Vervolgens gaan we aan de slag leerlingen, leraars, directie en ouders om stap voor stap een duurzaam voedingsbeleid te ontwikkelen. Niet alleen in de refter, maar ook in de klas zodat leerlingen begrijpen waarom duurzame voeding belangrijk is. In de praktijk wordt er gewerkt rond 10 duurzaamheidsengagementen. Concreet gaat het bijvoorbeeld over werken aan eerlijke handelsrelaties, meer groenten en fruit uit het seizoen, minder vlees en een volwaardig vegetarisch aanbod.

Niet alleen de pilootscholen kunnen proeven van GoodFood@School. Via klastrajecten in 60 scholen in heel Vlaanderen, worden klassen uitgedaagd en gecoacht om duurzame voeding een vaste plek op school te geven. Bijvoorbeeld via een brooddozenwestrijd.

Uitwisseling en opschaling

We zorgen ervoor dat er uitwisseling is van de ervaringen van de verschillende School Food Labs. Om die lessen ingang te doen vinden in veel meer scholen, werden in Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven inmiddels al stedelijke werkgroepen opgestart. Ze zijn zeer divers samengesteld met lokale mensen en organisaties die een link hebben met onderwijs en/of voeding. Het is de bedoeling dat elke stad haar eigen dynamiek ontwikkelt, op maat van haar scholen en inwoners om zo naar de beste manieren te vinden om duurzame, gezonde voeding de normaalste zaak van de wereld te maken.

Jarenlange ervaring met grootkeukens

Voor het verduurzamen van de schoolkeukens kan Vredeseilanden (Rikolto) terugvallen op een ruime ervaring. De voorbije 8 jaar begeleidden we grootkeukens uit verschillende sectoren. Zo bereikten we mooie resultaten met onder andere de restaurants van IKEA Food Belgium, Stad Gent, de Federale Overheidsdienst Financiën, UC Leuven Limburg Universiteit Antwerpen, UZ Leuven,… UZ Leuven kreeg voor die inspanningen zelfs de Gault&Millau voor ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’.

Bezoek de GoodFood@School website

Bezoek de GoodFood@School website

Ontdek alle informatie over GoodFood@School en hoe je als school zelf aan de slag kan.

Bezoek de site