Vredeseilanden sluit campagneweekend af met hoopvolle resultaten

Vredeseilanden sluit campagneweekend af met hoopvolle resultaten

15/01/2017

Het campagneweekend van Vredeseilanden wordt vanavond afgerond. Meer dan 8.000 mensen engageerden zich om 'mannekes' te verkopen en andere acties te organiseren voor Vredeseilanden. De eerste cijfers tonen een mooie stijging ten opzichte van vorig jaar.

De inzamelactie in januari brengt zo’n 500.000 euro op. “Vorig jaar werd de campagne op veel plaatsen geteisterd door zware sneeuwval, waardoor dat cijfer niet gehaald werd. Nu verwachten we de kaap van de 500.000 euro te overschrijden.”

“Ook dit jaar was het bang afwachten”, zegt Jelle Goossens, “maar nergens waren de weersomstandigheden van die aard dat mensen binnen bleven. De inzet van onze vrijwilligers was fenomenaal. Bedankt aan hen en aan alle mensen voor hun steun.”

Met de slogan "Oei, de boeren zijn bijna op” vroeg Vredeseilanden aandacht voor het feit dat steeds meer boeren geven er de brui aan en weinig jongeren kiezen voor een toekomst in de landbouw. Wereldwijd evolueert de gemiddelde leeftijd van boeren daardoor naar 60 jaar. “Hard werken en veel risico’s dragen in ruil voor een onzeker inkomen... dat schrikt jongeren begrijpelijk af. Of ze nu in België, Senegal of Vietnam wonen.”

De landbouwsector aantrekkelijk maken is volgens Vredeseilanden een verantwoordelijkheid van de hele voedingssector. “Daarom werken we wereldwijd - ook in België – samen met boeren, voedingsbedrijven en consumenten om te werken aan toeleveringsketens die transparant, eerlijk en milieuvriendelijk zijn.”

Wie de campagne van Vredeseilanden wil steunen, kan dat nog doen via de website of via rekeningnummer BE64 0000 0000 5252.

Enkele fragmenten uit de media

De campagne op de regionale TV:

Hoe zorgen we dat boeren kunnen verder boeren?

Hoe zorgen we dat boeren kunnen verder boeren?

Hoe zorgen we ervoor dat boeren straks nog verder willen boeren, vragen onze collega's Jelle Goossens en Liesbeth Van Meulder van Vredeseilanden zich af op knack.be. "De doorslaggevende druk zal er moeten komen van een groeiende beweging van mensen die eist dat het verhaal achter ons eten klopt."

Lees het opiniestuk op Knack.be
Hoe maken we duurzame voeding aantrekkelijk voor de massa?

Hoe maken we duurzame voeding aantrekkelijk voor de massa?

Eten kopen dat goed is voor de planeet, voor de boer en voor ons. Wie wil dat nu niet? En toch slagen we er niet in. Visie, het blad van Beweging.net, bracht dit stuk over onze Citizens for the Foodture, die in het najaar van 2016 samen met experts van supermarkten 7 voorstellen uitwerkten.

Lees het artikel