Vredeseilanden vervelt tot internationale organisatie met nieuwe naam: Rikolto

Vredeseilanden vervelt tot internationale organisatie met nieuwe naam: Rikolto

29/09/2017
Jan Wyckaert
Jan Wyckaert
Directeur van Rikolto in België

De kogel is door de kerk. Vredeseilanden zal de komende maanden wereldwijd een nieuwe naam aannemen: Rikolto. De nieuwe naam is een logisch gevolg van de veranderingen die onze organisatie de voorbije jaren doormaakte van Belgische ngo tot internationale organisatie. Rikolto betekent “oogst” in het Esperanto. Ik neem graag de tijd om uit de leggen waarom we deze stap nemen.

Waarom nu een nieuwe naam?

Toegegeven, een makkelijke beslissing was het niet. We hebben een bekende merknaam en een goed alternatief vinden dat overal ter wereld uitgesproken kan worden en in geen enkele taal rare betekenissen heeft, is geen simpele opdracht. Maar na lang wikken en wegen hebben we samen met onze collega's wereldwijd beslist om de sprong te wagen. Waarom?

Ten eerste is er een praktische reden voor de naamsverandering. Tot nu gebruiken we de naam Vredeseilanden enkel in België. Elders in de wereld gebruiken we de naam VECO omdat anderstaligen 'Vredeseilanden' niet uitgesproken krijgen. VECO staat dan voor Vredeseilanden Country Office, maar dateert eigenlijk nog van de fusie tussen Vredeseilanden (VE) en Coopibo (CO) in 1997. Die dubbele naam (Vredeseilanden/VECO) schept echter vaak verwarring.

Ten tweede is er een inhoudelijke reden. We zijn sinds dit jaar geen Belgische organisatie meer, maar een internationale organisatie. Vroeger werd ons werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen. Nu gebeurt de aansturing door een internationaal team. Dat klopt beter met onze waarden en het sluit beter aan bij de realiteit. We hebben overal sterke teams met lokale mensen die in hun context zoeken naar antwoorden op dezelfde vraag: wat eten we morgen? Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot betaalbaar, kwaliteitsvol voedsel?

Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Het woord weerspiegelt wat we doen. Enerzijds ondersteunen we boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogsten we nieuwe ideeën om op een rechtvaardiger manier zaken te doen in de voedingssector.

Meer solidariteit

Solidariteit is daarbij meer dan ooit het uitgangspunt. Daarom blijven we geld inzamelen voor ons werk wereldwijd. Maar we geven tegelijk al jaren een veel diepere invulling aan solidariteit: door ook in ons land te werken aan een voedingssector die rechtvaardiger, transparanter en milieuvriendelijker werkt; door te zorgen dat ieder kind op school duurzaam en gezond kan eten. Als het ons menens is om arme landen te laten groeien, moeten we onze eigen ecologische impact drastisch terugdringen.

Geleidelijke overgang

De naam Vredeseilanden is natuurlijk een bekend merk in Vlaanderen. Daarom dragen we die naam nog een hele tijd mee, zoals je in het logo hierboven kan zien. Vanaf vandaag gebruiken we ‘Rikolto’ als we ons internationaal voorstellen. In België gaan we voor een geleidelijke overgang.

Het ‘manneke’ blijft ook in het nieuwe logo centraal staan. Tijdens het campagneweekend op 12, 13 en 14 januari ga ik samen met onze duizenden vrijwilligers weer overal de bekende sleutelhangers en balpennen verkopen. Hopelijk kunnen we dan weer op jullie massale steun rekenen.

We stelden onze nieuwe naam voor op Méér Vredeseilanden in Museum M in Leuven. Hieronder kan je dat moment herbekijken. Volg je ons al op facebook?