Vredeseilanden voert campagne voor leefbare prijzen voor boeren wereldwijd

Vredeseilanden voert campagne voor leefbare prijzen voor boeren wereldwijd

14/01/2016

Mag het iets meer zijn? ‘t Is voor de boeren

Op 15, 16 en 17 januari trekken zo’n 8.000 vrijwilligers de straat op om steun te vragen voor het werk van Vredeseilanden. Met de campagne Let’s #SaveTheFoodture daagt Vredeseilanden dit jaar de Belgische supermarkten uit. Om verder te kijken dan een lage prijs en om van duurzame voeding de gewoonste zaak van de wereld te maken. “Kwaliteitsvol voedsel geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren van kunnen leven... Dat is geen luxe, maar een noodzaak om de toekomst van ons voedsel en van miljoenen boerenfamilies veilig te stellen.”

Een superpromo voor de boer

“Niet alleen in België of Frankrijk staan boeren onder zware druk”, zegt Jelle Goossens van Vredeseilanden. “Van de bananenboer in Senegal tot de melkveehouder in België: wereldwijd worstelen boeren om te overleven. Als we zo verder doen, brengen we de productie van ons voedsel in gevaar, en dus ook onze eigen toekomst. Super goedkoop voedsel komt ons uiteindelijk duur te staan. Daarom is het hoogtijd voor een superpromo... voor de boer.”

Supermarkt heeft supermacht

Zo’n 80% van ons eten kopen we in supermarkten. Zij hebben volgens Vredeseilanden dan ook een grote macht om dingen positief in beweging te zetten. Vredeseilanden stapt daarom met enkele concrete vragen naar onze supermarkten. “Bijvoorbeeld om hun aankopers niet enkel te belonen voor de lage prijs die ze bedingen bij hun leveranciers, maar ook oog te hebben voor werkomstandigheden en milieucriteria. Daarnaast is het cruciaal om de winsten en risico’s eerlijker te verdelen, zodat het niet enkel de boer is die elke tegenslag draagt.”

Senegalese banaan in Belgische fruitschaal?

Vredeseilanden werkt hard om die principes in de praktijk te brengen door samenwerkingen op te zetten tussen boeren in ontwikkelingslanden, supermarkten en voedingsbedrijven. Zo toonde Colruyt Group interesse om een keten van kwaliteitsbananen op te zetten vanuit Senegal tot in België. Om dat doel te bereiken brengt Vredeseilanden de mensen van Colruyt Group en fruitimporteur Agrofair samen met de Senegalese bananenboeren van APROVAG. Er is echter nog veel werk voor de boeren op vlak van organisatie, logistiek, irrigatie en het toepassen van goede landbouwparktijken. “Om die uitdagingen rond te krijgen, krijgen ze steun van Vredeseilanden. Voor zulk werk zamelen we geld in tijdens het campagneweekend.” (Klik voor meer info over dit project)

Mag het iets meer zijn?

In de aanloop naar het campagneweekend, lanceerde Vredeseilanden ook een stickeractie. Zo kun je op je klantenkaart van de supermarkt of op een product de boodschap kleven: Mag het iets meer zijn? ‘t Is voor de boeren. “Supermarkten gebruiken vaak de consument als reden waarom ze altijd harder focussen op lage prijzen”, zegt Jelle Goossens. “We roepen consumenten daarom op om hun supermarkt te laten weten dat scherpe prijzen niet ten koste van de boeren mogen gaan.”

Volg onze campagne op Facebook en Twitter.