Vredeseilanden vraagt veroordeling Thierry Debels

Vredeseilanden vraagt veroordeling Thierry Debels

22/02/2011

Op 22 februari werd in Brussel het advies van de procureur des konings voorgelezen in de rechtzaak die Vredeseilanden aanspande tegen Thierry Debels en zijn uitgever. De procureur oordeelde dat de zaak ontvankelijk is. Dat betekent dat de rechtbank nu uitspraak mag doen. Dit zal gebeuren voor eind maart.

De procureur adviseert de rechtbank wel de eisen van Vredeseilanden ongegrond te verklaren, omdat volgens hem geen financiële schade werd geleden. Dit was echter nooit het voorwerp van de zaak. Vredeseilanden heeft het in haar pleidooi voor de rechtbank steeds geargumenteerd dat er schade is toegebracht aan de eer en goede naam.

Debels gaf in november 2007 een boek uit waarin hij tal van beschuldigingen uitte aan het adres van Vredeseilanden, zonder deze te controleren of kans op wederhoor te bieden. Op die manier heeft hij het vertrouwen van onze vrijwilligers en donateurs ernstig en onterecht geschonden. Vredeseilanden vraagt daarom 1 euro morele schadevergoeding voor de lasterlijke informatie die Debels verspreidde in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel.

Vredeseilanden helpt boeren en boerinnen een goed inkomen te verdienen uit hun arbeid, zodat ze niet afhankelijk blijven van hulporganisaties. Vredeseilanden ondersteunt daarom boerenorganisaties, die opleidingen geven, aan productieverbetering werken, zorgen dat de producten van hun leden hun weg vinden naar de consument en dat aan een goede prijs.

(update 30/03/2011: Rechtbank veroordeelt Thierry Debels tot 1 euro schadevergoeding aan Vredeseilanden