Vrijwilligers van Vredeseilanden (Rikolto) vragen uw steun

Vrijwilligers van Vredeseilanden (Rikolto) vragen uw steun

05/01/2018

Tijdens het weekend van 12, 13 en 14 januari trekken weer duizenden vrijwilligers de straat op om geld in te zamelen voor Vredeseilanden (Rikolto). Met de vraag "wat eten we morgen?" laten ze ons stilstaan bij de onzekere toekomst van ons eten en vragen ze steun zodat Vredeseilanden (Rikolto) boerenfamilies kan helpen om hun uitdagingen te overwinnen.

Wat eten we morgen?

"Wat we vandaag eten, vinden we evident", zegt woordvoerder Jelle Goossens. "Toch is eten in de toekomst geen evidentie. Wat eten we als jongeren geen boer meer willen worden? Als klimaatsverandering de seizoenen in de war stuurt? Als gronden onvruchtbaar worden? Wat eten we over 20 jaar, als veel meer mensen van dezelfde planeet moeten leven?

Vredeseilanden (Rikolto) zoekt antwoorden op die vragen. "We ondersteunen boerengroepen tot sterke zakenpartners. We bouwen bruggen tussen boeren, wetenschappers, politici en bedrijven voor een voedingssector die rechtvaardiger en milieuvriendelijker werkt."

Een voorbeeld daarvan is te zien in de campagnefilm 'Elvira'. "In Pangoa (Peru) zien jongeren zoals Elvira en Alexander opnieuw kansen in een leven als landbouwer", vertelt Jelle. Pangoa is het centrum van de koffie- en cacaoproductie in het Peruaanse Amazonegebied. "Vredeseilanden (Rikolto) ondersteunt boeren om de best mogelijke koffie en cacao te telen én de markt te veroveren. Deze jonge ondernemers slagen erin om een beter inkomen te verdienen en ons voedsel nu en in de toekomst veilig te stellen."

Vredeseilanden wordt Rikolto

Voor veel mensen zal het ook de eerste keer zijn dat ze de nieuwe naam zien opduiken die Vredeseilanden gaat aannemen: Rikolto. "Rikolto betekent 'oogst' in het Esperanto", zegt Jelle. "Het zegt beter wat onze organisatie doet. Enerzijds ondersteunen we boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogst Rikolto nieuwe ideeën om op een eerlijker manier zaken te doen in de voedingssector."

Waarom die naamsverandering? "Sinds 2017 is Vredeseilanden geen Belgische organisatie meer, maar een internationale organisatie. Vroeger werd het werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen. Nu gebeurt de aansturing door een internationaal team. Dat klopt beter met de waarden en het sluit beter aan bij de realiteit. Overal zitten sterke teams met lokale mensen die in hun context zoeken naar antwoorden op dezelfde vraag: wat eten we morgen?"

Doe een gift

Steun het werk van Vredeseilanden (Rikolto) over de hele wereld met jouw bijdrage. Samen zorgen we voor ons eten van morgen.

Steun

Steun een van de acties

Gadgets verkopen, een huiskamerconcert organiseren, een spaghettifeest,... Overal organiseren vrijwilligers acties in het kader van de campagne om geld in te zamelen.

Ontdek ze hier