Vrouwen zorgen voor gezond voedsel in Ecuador

Vrouwen zorgen voor gezond voedsel in Ecuador

08/03/2011

“Vertrekken om geld te verdienen”. Onder dat motto zoeken veel mannen uit de Ecuadoraanse Andes hun geluk in steden tot in de VS. En de vrouwen die achterblijven? Die willen zelf een inkomen hebben en niet afhankelijk zijn van het geld dat hun mannen sturen. Een honderdvijftig vrouwen uit het gure berggebied van Cañar groepeerden zich in de organisatie “Chuya Mikuna”, ofwel “Schoon Voedsel”. Hoog in de bergen telen ze biologische groenten. Dankzij hun kolen, sla, aardappelen en ander lekkers verdienen ze nu genoeg om van te leven.

De boerinnen van Chuya vonden vooral in de grote steden van Ecuador goede afzetmarkten. De middenklasse is steeds meer op zoek naar “veilige” groenten, die gezond zijn en geteeld zijn met respect voor het milieu. “Maar ook arme mensen hebben recht op gezonde voeding,” vindt Rosa Lopez van een consumentengroep in Machala. Chuya Mikuna zette samen met haar consumentengroep een systeem op van taleguitas (mandjes), vergelijkbaar met de groetepakketten in België. Die consumenten zijn blij dat ze in hun mandjes niet alleen goedkope, maar ook gezonde producten vinden.

Deze reportage van Hans Manshoven vertelt het verhaal van Chuya Mikuna:

Chuya Mikuna staat voor belangrijke uitdagingen. Ze hebben een verkoopssysteem, maar het beheer en de administratie staat nog niet volledig op punt. Vredeseilanden ondersteunt hen daarin. De leden van Chuya willen ook heel graag kredieten kunnen afsluiten om nieuwe investeringen te doen. Maar het kredietaanbod in de streek is niet aangepast aan de noden van de sector van de groentetelers.

Chuya Mikuna moet ook oplossingen zoeken voor heel wat problemen die te maken hebben met bodemvruchtbaarheid en irrigatie. In de streek verandert het klimaat geleidelijk: het wordt jaar na jaar kouder. Het is maar de vraag of de vrouwen op lange termijn groenten zullen kunnen blijven kweken… Daarom moedigt Vredeseilanden Chuya Mikuna aan om bijvoorbeeld de mogelijkheden van kippenkweek of cavia’s te onderzoeken, zodat de vrouwen niet alleen afhankelijk blijven van de groenteteelt.