Werken aan waterkrachtcentrale Noord-Kivu in laatste fase

Werken aan waterkrachtcentrale Noord-Kivu in laatste fase

27/06/2011

"Wij verkopen bonen, maïs, aardappelen, rijst en andere producten van meer dan 8.000 boerenfamilies", vertelt de directeur van Coocenki. "Vorig jaar bouwden we een maalderij. De drie pelmachines en vier molens malen tot 30 ton maïs per dag. Maar nu draaien we nog op generatoren, die liters dure diesel slurpen. Dat maakt concurreren met ingevoerd maïsmeel bijna onmogelijk. Met steun van het Belgische bedrijf Livios bouwen we nu een waterkrachtcentrale."

De waterkrachtcentrale zal goedkope én milieuvriendelijke elektriciteit leveren. Rivieren zijn er dan ook genoeg in Noord-Kivu. Voldoende mogelijkheden dus om te investeren in waterkrachtenergie. De Congolese overheid vindt het helaas belangrijker om te zoeken naar aardolie in de meren op de grens tussen Congo en Oeganda, in plaats van haar machtige rivieren volop te benutten.

Zwoegen en zweten

In Noord-Kivu wachten organisaties niet tot hun overheid van visie verandert. Vorig jaar startte Coocenki (La Coopérative Centrale du Nord Kivu) met de bouw van een mini-waterkrachtcentrale, die nu bijna af is. De waterkrachtcentrale zal tijdens weekdagen de nodige energie leveren voor de maalderij. Later kan er ook een elektriciteitsnetwerk in de buurt gebouwd worden om de huizen ’s avonds en tijdens het weekend van elektriciteit te voorzien.

In de vallei is het afgelopen jaar gezwoegd en gezweet. Geen enkele machine kwam eraan te pas. Eerst werd een waterbekken aangelegd, waarin een deel van het rivierwater opgevangen wordt. Een dikke hoge muur aan de noordkant moet ervoor zorgen dat er geen aarde of modder van de helling in het waterbekken kan terechtkomen.

Bovendien moet de muur het waterbekken ook beschermen tegen alle vormen van verzakkingen en erosie in het geval van hevige regen. 1 ingenieur, 36 metsers en 30 vrouwelijke arbeidsters hebben maandenlang gewerkt om zand, stenen en cement in de vallei te dragen en het waterbekken te metselen.

Huzarenstuk

Van het waterbekken vertrekt een lange buis die het water met hoge snelheid naar de turbine van 100kW moet leiden. Twintig arbeiders kapten een sleuf door rotsachtige ondergrond en sleepten 153 buizen van 120cm lang en 145kg met boomstammen en touwen langs de helling op hun plaats. De buizen rusten op grote betonnen sokkels. Een huzarenstukje waar ze nu nog aan bezig zijn.

Om de elektriciteit drie kilometer verder naar de maalderij te krijgen zijn 111 elektriciteitspalen en dikke elektriciteitskabels aangekocht. Op dit moment staan al 84 van de 111 palen recht. Het zal nog heel moeilijk worden op de elektriciteitskabels met mankracht te kunnen opspannen zonder aangepast materiaal.

“Als de ingenieurs en arbeiders geen grote technische obstakels meer tegenkomen, zal de maalderij eind augustus op waterkracht kunnen draaien,” voorspelt de directeur van Coocenki. “Al onze leden wachten met spanning op de opening!”

Op www.buildingbetterfuture.be kan je de werken volgen en meer lezen over de samenwerking tussen Livios en Vredeseilanden.

Fotoalbum

Van blauwdruk tot realisatie: