Wie wordt de eerste Meesterchef Junior?

Wie wordt de eerste Meesterchef Junior?

20/09/2019

Op 23 oktober 2019 organiseren EIT Food en Rikolto voor de eerste keer het Meesterchef Junior event in Leuven. 10 teams van jongeren van 15 tot 18 jaar oud zullen strijden voor de titel Meesterchef Junior 2019. Daarvoor moeten ze wel eerst de vakjury verleiden met hun hoofdgerecht: Kenny Bernaerts, Kwinten De Paepe en Pieter-Jan Lint.

De uitdaging voor de teams is om het beste hoofdgerecht te koken dat niet alleen gezond en duurzaam is, maar vooral ook heel erg smakelijk.

Traditionele en minder traditionele ingrediënten

"De jongeren mogen aan de slag gaan met een gevarieerd aanbod van gezonde en duurzame ingrediënten", vertelt Jen Willems van Rikolto. "Ze kunnen kiezen uit lokale en seizoensgebonden groenten, fruit, kruiden, vlees van biologische oorsprong, duurzame gevangen vis, enz. Ook lekkernijen gemaakt van insecten en plantaardige alternatieven staan op het menu."

Coaching

Alle teams worden begeleid door een coach: een jonge chef die hen zal helpen om met de beschikbare ingrediënten een gezond, duurzaam en smakelijk gerecht te koken.

Deelnemende jongeren die in Leuven naar school gaan kunnen ook toetreden tot het GoodFoodies-netwerk: een netwerk van Leuvense jongeren die als ambassadeur optreden voor gezonde en duurzame voeding. "Zij kunnen hun scholen en de stad te inspireren om werk te maken van een gezond en duurzaam voedingsbeleid", zegt Jen.

"Om volleerd ambassadeur te worden, dompelen we hen af en toe onder in een duurzaam bad. Bij dit event is het de bedoeling om jongeren te tonen hoe je lekker kan koken met gezonde en duurzame ingrediënten. Geen betere manier dan hen op een speelse manier zelf aan het werk te zetten."

Vakjury van 3 masterchefs

Welk team gaat lopen met de titel van Meesterchef Junior, dat bepaalt een vakjury van 3 gerodeerde Masterchefs: Kenny Bernaerts, Kwinten De Paepe en Pieter-Jan Lint. In een filmpje dagen zij jongeren uit om hun kans te wagen.

Schrijf je nu in

Schrijf je nu in

Zit je in Leuven op school? Zit je in de tweede of derde graad van het middelbaar? Zie je het zitten om dit schooljaar GoodFoodie - voedselambassadeur –te worden? Klik dan snel door naar onze inschrijvingspagina.

Schrijf je in

Over de partners

EIT Food

EIT Food is Europa's leidend initiatief in voedselinnovatie, met als doel het creëren van een duurzame en toekomstbestendige voedselsector. Het initiatief bestaat uit een consortium van belangrijke industriële spelers, startups, onderzoekscentra en universiteiten uit heel Europa. Het is een van de acht innovatiegemeenschappen die zijn opgericht door het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), een onafhankelijk EU-orgaan dat in 2008 is opgericht om innovatie en ondernemerschap in Europa te stimuleren.

EIT Food wil nauw samenwerken met consumenten om nieuwe kennis en technologische producten en diensten te ontwikkelen die uiteindelijk zullen leiden tot een gezondere en duurzamere levensstijl voor alle Europese burgers.

Rikolto

Rikolto, een internationale organisatie die samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden werk maakt van betaalbare gezonde en duurzame voeding, voor iedereen wereldwijd, nu en in de toekomst.