Zeewier zoekt markt

Zeewier zoekt markt

31/07/2019

De productie van zeewier in Sikka, Indonesië, is grotendeels stilgevallen sinds de sector ineenstortte. Vandaag wordt er opnieuw zeewier geteeld. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Rikolto na alle inspanningen om het potentieel van zeewier te promoten. Die nieuwe wind begon eind mei met een meeting tussen de boeren van het dorp Reroroja in Sikka, Rikolto, Kalimajari, de overheid van Reroroja en Iskak Indrayani, een vertegenwoordiger uit de privé-sector.

De boeren lieten verstaan dat ze interesse hebben in de zeewierteelt omwille van de grote potentiële economische waarde: “jaren geleden hebben we zeewier geteeld, maar we vonden geen kopers. Door deze bijeenkomst zijn we zeker dat er kopers zijn. Voor ons is het heel belangrijk om te weten dat we ons zeewier kunnen verkopen,” vertelt één van de boeren, Paulinus Evence. Paulinus begon twee maanden geleden met het telen van zeewier. Met de steun van Rikolto en Kalimajari leerde hij nieuwe technieken om zeewier te verbouwen. Paulinus is een snelle leerling en geeft ondertussen zijn kennis door aan de andere boeren van zijn dorp.

Voor ons is het heel belangrijk om te weten dat we ons zeewier kunnen verkopen

Paulinus Evence zeewierboer

Tijdens de twee uur durende meeting uiten de boeren hun bezorgdheid. Vooral toegang tot de markt is een probleem. Er wordt overeengekomen dat de lokale overheid het zeewier zal kopen van de boeren via een onderneming waarvan het dorp eigenaar is (BUMDes). “Deze BUMDes bestaan al en kopen rechtstreeks bij de boeren. De boeren moeten zich dus geen zorgen maken over het vinden van een markt. Wij zullen dat faciliteren,” beloofde Bernad Kelang, de dorpschef van Reroroja.

Met de oprichting van de BUMDes wil Indonesië de lokale economie bevorderen, de plattelandsontwikkeling verbeteren en partnerschappen met de dorpen of met derden bevorderen. Een dergelijke onderneming waarvan het dorp eigenaar is (BUMDes), kan samenwerken met de privésector en met lokale gemeenschappen om een gezamenlijk bestuur te ontwikkelen dat aangepast is aan de lokale context.

Om de boeren te ondersteunen wil Rikolto samen met de overheid van Sikka zeewier als nieuwe bron van inkomsten herintroduceren. Ook bij de provinciale overheid (Oost-Nusa Tenggara Timur) staat de zeewierindustrie hoog op de strategische ontwikkelingsagenda. De hele regio heeft een groot potentieel voor de zeewierteelt met een oppervlakte van ongeveer 51.000 hectare.

Dat groot potentieel is in het verleden slecht benut omwille van verschillende factoren: te lage productiviteit, een zwakke marktinfrastructuur, onvoldoende investeringen in fabrieken die zeewier kunnen verwerken… Om de ontwikkeling van de industrie te bevorderen ondersteunde Rikolto via BUMDes boeren met aankoop van zaad van zeewier en met het aanleren van goede landbouw- en oogsttechnieken. Om de toegang tot de markt te bevorderen, werden kopers uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de productieplaats en de zeewierteelt te ontdekken.

Iskak Indrayan wil met haar bedrijf 10 ton zeewier van de boeren kopen. “Zeewier heeft een groot marktpotentieel, er is altijd vraag naar zeewier. Wij staan klaar om samen te werken met BUMdes enom zeewier van jullie te kopen,” vertelt Indrayani aan de boeren.