Zoete honing uit Same

Zoete honing uit Same

07/07/2007

Zoete honing uit Same

Een groep van 22 imkers in Same (Noord-Tanzania) besloten zich in 2004 te verenigen om zo de productie en verkoop van hun honing op de lokale markt te verbeteren. Nu is dit project uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie met 270 leden en een professionele structuur. De organisatie bereikt 4000 mensen die in meer of mindere mate met bijenkweek bezig zijn.

Honing is net zoals bij ons ook in Tanzania een lekkernij. Uit een marktstudie van de Lutherse Kerk, partner van Vredeseilanden in Same, blijkt dat de vraag naar honing in de regio voor de imkers interessante vooruitzichten biedt.

Een groep van 22 imkers kreeg in 2004 ondersteuning om de productie en vermarkting van hun honing te verbeteren. Een microkrediet maakt het de imkers mogelijk zich een betere uitrusting met beschermende kledij aan te schaffen. Tegelijk kregen ze de kans om ook verbeterde bijenkorven te kopen. In het verleden gebruikten de imkers uitgeholde boomstammen die ze bij elke oogst stuk moesten slaan om de honing eruit te halen. Sinds dit jaar beschikken ze over korven met speciale deurtjes waarlangs ze de honing kunnen oogsten.

Honing in potjes

Op die manier winnen ze niet alleen meer honing, maar wordt de bijenzwerm ook minder verstoord en blijft ze in dezelfde korf wonen. Om de verkoop te verbeteren, krijgen de boeren ook tips om de presentatie van hun product te verbeteren. Tot voor kort verzamelden ze de honing in allerhande flesjes en potjes. Of ze boden hem gewoon aan op de honingraat. Door de honing uit te zwengelen, te zuiveren en te verpakken in gelijkvormige bokaaltjes met etiket, wint het product aan aantrekkelijkheid en vindt het op de lokale markt méér afnemers. De honingproductie is geen hoofdactiviteit voor de imkers, maar biedt hen wel de mogelijkheid te diversifiëren en zo een gevarieerd en dus zekerder inkomen te verwerven.

Na dit geslaagd experiment werden nieuwe imkergroepen opgestart. Deze groepen groeiden uit tot een volwaardige organisatie, SABEA (opgericht in juni 2004). Begin 2007 telde ze 270 leden. SABEA is de referentieorganisatie in de streek geworden en bereikt 4000 mensen die in meer of mindere mate met het houden van bijen bezig zijn.