Zuiddag ambassadeurs op bezoek bij jonge koffieboeren in Peru

Zuiddag ambassadeurs op bezoek bij jonge koffieboeren in Peru

30/07/2013

10.000 scholieren, 5 ambassadeurs, 1 project in Peru. Dat is de basis van Zuiddag dit jaar. Jongeren tussen 16 en 18 jaar zullen op 17 oktober één dag werken, en het geld dat ze verdienen gaat naar een project in het Zuiden dat ze zelf kiezen. Dit jaar willen ze jonge koffieboeren in Peru ondersteunen. Het project kreeg de titel ‘Proef je passie’.

Recent trokken 5 Vlaamse jongeren naar het centrale Amazonewoud van Peru om het project door en door te leren kennen. Een prachtige ervaring! De jongeren konden aan de lijve ondervinden wat de slogan van hun campagne ‘Proef je passie’ betekent. Tieners uit België en Peru leven in twee verschillende werelden, maar vinden elkaar tegelijkertijd in hun gelijkenissen. Beide zitten in een leeftijd waarop ze keuzes moeten maken: Wat ga ik studeren ? Welk beroep wil ik later uitoefenen? Wat is mijn passie ?

Koffie voor de toekomst

Vredeseilanden wil Peruviaanse jongeren tonen welke mogelijkheden de koffiewereld biedt en hen aanmoedigen om deel uit te maken van een coöperatie. In samenwerking met SOS Faim ondersteunen we in het centrale amazonewoud van Peru 3 coöperaties: CAC Satipo, CAC Pangoa, CAC Perené, die nu elk over een jongerencomité beschikken. Hiermee openen de coöperaties hun deuren voor deze nieuwe generatie, en werken ze tegelijkertijd aan hun eigen toekomst. Er worden regelmatig workshops georganiseerd rond ondernemen, leiderschap en productie van biologische koffie van hoge kwaliteit. Op die manier zijn de jongeren hun boerderij meer en meer als een onderneming gaan zien. “Nu besef ik dat er in koffie ook een beroep schuilt”, besluit Elias, een jonge koffieboer uit de coöperatieve Pangoa.

Proef je passie

De 5 jonge Zuiddag ambassadeurs hebben tijdens hun reis ontdekt dat achter elke schakel in de koffieketen een wereld vol liefde en passie voor de koffie schuilgaat. Ze hielden ook een blog bij. Alles begon in een koffiebar in Lima, waar ze met barismo kennis hebben gemaakt: de kunst om met koffie heerlijke dranken te maken en mooi te serveren. Ze leerden ook de koffiebranderij kennen, en ontdekten dat koffie branden een wetenschap op zichzelf is. Maar in het centrale amazonewoud werden ze voor het eerst geconfronteerd met de rurale koffiewereld. Daar kwamen de jongeren in contact met de andere kant van de keten: de jonge producent en zijn omgeving. Zij bezochten koffieboerderijen, plukten koffie, maakten kennis met de coöperatieven en daagden hun reuk, smaak en ogen uit door koffie te cuppen. De verschillende activiteiten, workshops en gesprekken met de jonge Peruvianen, gaven aan de Belgische jongeren een ruime kijk op de koffiewereld met zijn mogelijkheden en problemen.

Producent ontmoet consument

Op het einde van de uitwisseling hadden de jonge Belgen de passie voor koffie in al zijn betekenissen kunnen beleven. De ervaring was zo intens dat iedereen koffie lekker begon te vinden, zelfs diegenen die het vroeger niet lusten. Voor beide groepen jongeren was het een prachtige ervaring en sommigen spraken zelfs van de mooiste ervaring van hun leven. Ze konden het zeer goed met elkaar vinden en tijdens die 10 dagen uitwisseling, begonnen ze zich als één familie te voelen. En dit zonder dezelfde taal te spreken en ondanks de culturele verschillen.

In oktober van dit jaar zal de omgekeerde uitwisseling plaatsvinden. Dan krijgen 12 jonge koffieproducenten uit Peru de kans om naar België te gaan. De Peruvianen zullen helpen het jongerenproject te promoten tijdens de campagne van Zuiddag en de andere kant van de medaille leren kennen: passie van de consument voor zijn geliefd tasje koffie…. Hopelijk zullen de 10.000 Belgische jongeren in oktober met dezelfde passie één dag werken in een job die hen interesseert !

Claudia Van Gool Maldonado