Duurzame grootkeukens

Duurzame grootkeukens

Wilt u met uw grootkeuken de sprong naar duurzaamheid maken? Dan kunnen we u helpen met een intensief begeleidingstraject, adhoc advies, hulp bij de aanbestedingen of met onze gerichte workshops en gastlessen.

Rikolto staat voor duurzame en gezonde voeding voor iedereen, nu en in de toekomst. En laat ons eerlijk zijn: het gemiddelde eetpatroon van de Belg is niet altijd even goed voor mens en planeet: zoetigheden, frietjes en vleesbereidingen staan wekelijks op de menu. Daarom zet Rikolto sinds 2006 in op grootkeukens, als hefboom naar verandering in het eetpatroon van de Belg.

Een intensief begeleidingstraject

Rikolto bv werkt begeleidingen op maat uit voor grootkeukens. Hierbij streven we naar een verduurzaming van de menu en de werking.

  • Op basis van een nulmeting die de huidige stand van zaken in kaart brengt, gaan we samen met het grootkeukenteam aan de slag om een stappenplan uit te werken. Het keukenteam bepaalt de prioriteiten en het ambitieniveau.
  • Binnen de begeleiding wordt er extra tijd en aandacht voorzien voor communicatie en draagvlakverbreding.
  • Op die manier zijn aanpassingen voor iedereen aangenaam en duurzaam in de tijd.

6 principes als leidraad

In onze trajecten geven we concreet vorm aan duurzame voeding door te werken op 6 criteria:

  1. Minder vlees en meer plantaardig
  2. Duurzame vis,
  3. Seizoens- en lokaalgebonden,
  4. Producten uit eerlijke handel,
  5. Producten uit duurzame productiemethoden
  6. Voedselverspilling/verlies en afval.

Adhoc advies

Een volledige trajectbegeleiding kan intensief zijn en niet voor elke keuken haalbaar. Wil u toch al kleine stappen zetten naar een meer duurzame keuken, dan kunt u ook bij ons terecht voor gericht advies, op maat van uw keuken. We helpen u ook graag bij de introductie van een nieuw duurzaam recept of het zoeken naar nieuwe producten en leveranciers.

Hulp bij aanbestedingen

Aanbestedingen verduurzamen is een ander belangrijk stuk van ons expertiseveld. Dient u binnenkort een nieuw bestek te schrijven? Dan is dit het ideale moment om te bekijken hoe u duurzame criteria in uw bestek kan voorzien. Andere bestekken en lastenboeken kunnen zeker inspireren maar het is belangrijk dat u vertrekt vanuit de eigen mogelijkheden en beperkingen. Loopt u vast in de verschillende onderdelen van uw bestek?

Wij helpen u graag met het correct verwoorden van uw duurzame ambities en kunnen ook advies geven bij selectie- en vergunningsprocedures.

Workshops en gastlessen

Al onze inhoudelijke en praktische kennis stellen we bovendien graag ter beschikking. We bieden workshops en gastlessen aan voor verschillende doelgroepen: voor adolescenten in opleiding (vb. hogescholen of universiteiten), keukenpersoneel, bedrijfsmedewerkers als teambuilding of ludiek moment om bij te leren over duurzame voeding, …

De gastlessen kunnen louter theoretisch zijn, maar evengoed gepaard gaan van een praktisch gedeelte: bijv. rond vegetarisch broodbeleg, of gezonde en duurzame tussendoortjes; een smaaktest-sessie rond nieuwe producten, …

Waarom kiezen voor Rikolto bv?

Expertise in verschillende domeinen: betrekken van verschillende doelgroepen in het verhaal (keukenmedewerkers, koks, logistieke en aankoopmanagers, …), communicatie en draagvlakverbreding, menuplanning en -herwerking in functie van beschikbare producten en leveranciers, enthousiasmeren van restaurantgasten, opleiden van koks in de duurzame keuken, …

Ervaring in diverse sectoren: bedrijfsrestaurants, ziekenhuiskeukens, schoolkeukens, contractcateraars, … met verschillende succesverhalen als gevolg en het bewijs dat een duurzame en gezonde grootkeuken effectief kan. Niet dat we daar zelf aan twijfelden!

Nog niet overtuigd?

Dat mag. We geven u dan graag volgende artikels mee over tevreden grootkeukens die ook na de begeleiding duurzaamheid hoog in het vaandel blijven dragen. Laat u inspireren!

Contacteer ons

Vragen? Mail of bel ons. We geven u met plezier extra uitleg en inspiratie.

Katharina Beelen
Katharina Beelen
Program coordinator