Bestuur

Kristof Debrabandere
Kristof Debrabandere
Voorzitter Raad van Bestuur

Utopisch in visie, ambitieus in doelstellingen, maar tegelijkertijd pragmatisch in aanpak en dus geloofwaardig in haar rol en met de bereikte resultaten. Zo is Vredeseilanden, en zo probeer ik zo goed en zo kwaad als ik kan, ook te zijn. Ik ben geboren en getogen in Izegem, hartje West-Vlaanderen. Mijn studies industrieel ingenieur en nadien polymeer technologie brachten me eerst naar Leuven, vervolgens naar Engeland. Daar was ik op de universiteit medeverantwoordelijke voor een studentenresidentie van een 100-tal internationale studenten, die als bijnaam “de Verenigde Naties” had. Deze ervaring verruimde mijn blik op de wereld, en maakte me nieuwsgierig naar meer. Zo reisde ik na mijn studies overland dwars door Afrika: van Marokko tot Botswana. Een levensveranderende ervaring die me nooit meer heeft losgelaten.

Ondertussen was het tijd geworden om aan de slag te gaan in de kunststof producerende industrie. Dit was een zeer leerrijke ervaring, die mijn gezin en mezelf de kans bood om naast België, ook (terug) in Engeland en Mexico te kunnen wonen en werken. Gaandeweg begon ik me af te vragen of ik nu - vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling - een “onderdeeltje van de oplossing, dan wel een onderdeeltje van het probleem was”. Vastbesloten om een positieve bijdrage te maken (hoe klein die ook mocht zijn) besloot ik om een aantal jaren bij de Bond Beter Leefmilieu te werken. Naast mijn rol als beleidsmedewerker duurzaam materialenbeheer en transitiemanagement had ik er een soort brugfunctie tussen de NGO wereld en de bedrijfswereld. Na 3 fantastische jaren besloot ik om theorie om te zetten in praktijk en keerde terug naar de chemische en vervolgens energiesector waar ik als stafmedewerker telkens verantwoordelijk was voor de integratie van duurzaamheid in de kernactiviteiten van de ondernemingen.

In de tweede helft van 2016 neem ik een sabbatperiode, waarna ik in januari aan de slag zal gaan als coach en adviseur in een duurzaamheidsadviesbureau.

Ik ben lid geworden van de Vredeseilanden-familie in 2014, eerst in de algemene vergadering en vervolgens vanaf voorjaar 2015 in de raad van bestuur. Eerdere bestuurservaring had ik reeds bij de NGO’s arbeid & milieu en Kauri, waar ik telkens mijn ervaringen uit de bedrijfs- en NGO omgevingen kon inzetten. In mijn vrije tijd geniet ik van mijn wekelijkse partijtje squash, mijn pogingen tot permacultuur tuinieren, een goed boek maar bovenal een goed – en vaak geanimeerd - gesprek met mijn twee tieners.

Kristof Debrabandere

Koen Dolphen
Koen Dolphen
Lid Raad van Bestuur

Mijn eerste actieve betrokkenheid bij Vredeseilanden dateert al van vele jaren terug. Als tiener en scout was ik al betrokken in de campagne in Neerpelt. Ook daarna ging ik voor Vredeseilanden de boer op via de Landbouw studentenkring. En nu nog ieder jaar opnieuw, in het derde weekend van januari, zelfs op mijn verjaardag, trek ik de straten in om de “mannekes” te verkopen ten voordele van Vredeseilanden. Daarnaast werkte ik zeven jaar in Indonesië voor FADO, een kleine NGO die intussen gefusioneerd is met Vredeseilanden. Bij mijn terugkeer naar België werd ik lid van de Algemene Vergadering en lid van het financieel comité. Sinds 2016 ben ik lid van de Raad van Bestuur. Als lid van de Raad van Bestuur van Vredeseilanden én van de Internationale Raad van Bestuur van de nieuwe netwerkorganisatie (VECO-INTERNATIONAL) ben ik de link tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ Raad. Ik weet hoe Vredeseilanden werkt op het terrein, ik ken de waarden en de benaderingen en ik ken en ondersteun de nieuwe richting die Vredeseilanden neemt. In de Internationale Raad breng ik ook mijn financiële expertise, mijn ervaring in veranderingsprocessen en algemeen management.
Mijn motivering voor deze jarenlange inzet haal ik uit mijn bewondering voor de voortdurende wil van Vredeseilanden om te veranderen, om beter te doen! Vredeseilanden is gekend en wordt geapprecieerd omwille van haar zelf-reflectie en vernieuwingsdrang.
Dus ook nu nog, na al die jaren, kan je me in het derde weekend van januari vinden aan de deuren van een Belgische supermarkt, waar ik Vredeseilandensleutelhangers verkoop.

Marijke Beel
Marijke Beel
Lid Raad van Bestuur

Als dochter van een geëngageerde fruitkweker, groeide ik op met voeding, duurzaamheid en met de coöperatieve werking. Ik koos voor de opleiding Economie in Leuven (EW) met als keuzerichtingen landbouweconomie en ontwikkelingseconomie. In het toenmalige prille postcommunistische tijdperk, maakte ik mijn thesis over de “privatisering van de landbouw in Roemenië”. Na wat ervaring in bouw gerelateerde sectoren, waar ik ook leiding nam, werd ik directeur van De Volksmacht in Turnhout, het commerciële zorgluik van de CM. Na 4 jaar ruilde ik dit in voor een loopbaan als zelfstandige (Beel & Co – Actief met talent). Ik coach bedrijven in strategie en missie, ondersteun ze bij personeelsvraagstukken en begeleid hun projecten, de laatste jaren vooral bouwprojecten, al dan niet zorg gerelateerd. Daarnaast ben ik ook een coöperatieve begonnen, bon & belge. Hiermee wil ik de Belgische artisanale en authentieke voeding een ruimere markt bieden.

Duurzame economische ontwikkeling heeft me altijd nauw aan het hart gelegen. Tijdens reizen in landen als Marokko, Peru, Zuid-Afrika, stel ik me altijd de vraag hoe zo’n landen vooruit kunnen geraken, wat er nodig is, of ze het potentieel in zich hebben. Werk- en gezinsvreugde worden afgewisseld met sport (tennis en joggen) en zingen. Samen met een koppel vrienden richtten mijn man en ik 4-tune op in Retie en daar hebben we al veel plezier aan gehad.

Gedurende mijn hele loopbaan heb ik al diverse mandaten opgenomen in raden van bestuur en algemene vergaderingen. Op dit moment ben ik ook nog lid van de Raad van Bestuur van de hoge school Thomas More. Investeren in onze jeugd is voor mij heel belangrijk. Hierbij ben ik graag de link tussen het ondernemerschap en de studerende jeugd.

Rikolto ken ik al als kind van de “mannekes”sleutelhanger. Toen ik vernam dat Rikolto iemand zocht voor de Raad van Bestuur zowel voor de Belgische vzw als voor het internationale Rikolto (VECO-International), was mijn interesse meteen gewekt. Iets vanuit mijn ervaring en gedrevenheid kunnen bijdragen in een internationale context aan een organisatie die actief werk maakt van duurzame voeding leek me wel iets waar ik een bijdrage wil en kan aan leveren.

Toon Martens
Toon Martens
Lid Raad van Bestuur

Toon Martens komt uit een landbouwersfamilie in Baarle-Hertog. Hij studeerde bio-ingenieur met als specialisatie voedingstechnologie aan de KU Leuven. In dit domein behaalde hij in 1980 ook een doctoraat. Na een viertal jaar in de informaticasector gewerkt te hebben, werd hij algemeen directeur van ALMA, de studentenrestaurants van de KU Leuven. Vele uren werd er met de studenten gedebatteerd over betaalbare, gezonde en milieuvriendelijke voeding.

In de periode 2001-2016 was Toon algemeen directeur van hogeschool KH Leuven en later van UC Leuven-Limburg. Naast de interesse voor landbouw en voeding was de inzet voor goed en betaalbaar onderwijs zijn grote passie. In 2017 zette hij een streep onder zijn actieve loopbaan om eerst en vooral een oude droom te realiseren: een voettocht van Rome naar Leuven. Na veel stappen en nadenken lagen de prioriteiten voor de nieuwe levensfase vast: kinderen (3) en kleinkinderen (8) die allemaal in Leuven wonen, Rikolto en de lokale Leuvense politiek (Groen).

De keuze om zich in Rikolto te engageren lag voor de hand gezien de interesse voor voeding en landbouw. Maar vooral de zorg voor een leefbare toekomst voor kinderen en kleinkinderen gaf de doorslag. Hij wil met zijn bestuurservaring en ook technische kennis meehelpen om de transitie van Vredeseilanden naar het Rikolto-netwerk tot een succes te maken.

Els is directeur internationale partnerschappen bij IDH en leidt het vertegenwoordigingsbureau IDH Brussel/EU. Ze is medio 2019 bij IDH in dienst getreden om het Belgische Beyond Chocolate partnerschap te leiden. Voor haar werk bij IDH werkte ze als adviseur van de Belgische vicepremier en minister van ontwikkelingssamenwerking. Bij het kabinet was Els verantwoordelijk voor de strategieën voor de ontwikkeling en het engagement van de privésector, internationale financiële instellingen en de Belgische ontwikkelingsfinancieringsinstelling BIO Invest.

Ze werkte ook aan innovatieve financieringsinstrumenten, bereidde de lancering voor van een allereerste humanitaire impact bond met het Internationale Comité van het Rode Kruis en was verantwoordelijk voor het budget voor humanitaire hulp. Voordat ze bij het kabinet kwam, coördineerde ze bedrijfsprojecten, voornamelijk in Rwanda, Burundi en Madagaskar bij de non-profitorganisatie Exchange en werkte ze als adviseur bij het Belgische federale parlement, voordat ze haar carrière begon in marketing en verkoop voor een onafhankelijk Benelux-filmdistributiebedrijf.

Els groeide op in de Vlaamse Ardennen, als deel van een familie die vele boerengezinnen en ondernemers telt, woont momenteel in Opwijk en is moeder van twee jonge jongens.

Frie De Greef
Frie De Greef
Lid Raad van Bestuur

Johan Lambrechts