Pilau

Pilau Masala met Kachumbari

Het lievelingsgerecht van Jimson

Maak kennis met Jimson. Jimson is één van de vele jonge voedselondernemers die met steun van Rikolto de toekomst van ons voedsel willen verzekeren. Als boer én als muzikant draagt hij dezelfde boodschap uit als Rikolto tijdens de Week Voor Goed Eten: Goed eten is een recht. We vroegen Jimson naar zijn lievelingsgerecht, ongetwijfeld weet zijn Pilaurijst Masala u te overtuigen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Kruiden voor de Pilau Masala:

  • 1 tl kruidnagels
  • 2 el komijnzaad
  • 1 stokje kaneel
  • 1/2 el zwarte peperzaadjes
  • 12 peulen kardemon

Rijst Pilau:

  • 370 g duurzame rijst (tip: Rikolto is trotse partner van SRP-keurmerk dat je helpt in je zoektocht naar duurzame rijst)
  • 5 aardappelen medium - geschild en in vieren gesneden
  • 54,5 g plantaardige olie
  • 2 rode uien medium - in dunne plakjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gember fijngehakt
  • 1 chilipeper fijngehakt
  • 1 eetlepel pilau masala
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 4 g verse koriander, grof gehakt
  • 500 g in blokjes gesneden rundvlees (Sirloin), naar wens vervangbaar door kip of tofu.
  • 3 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 l water
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout naar smaak

Bereiding

Maak de Pilau Masala:

  1. Doe de komijn, koriander, zwarte pepers, kaneel, kardemom en kruidnagels in een droge pan.
  2. Rooster op laag vuur tot ze door en door warm en geurig zijn en meng tot een gladde massa.
  3. Je hebt maar 1 tot 1 1/2 eetlepel nodig voor dit recept (afhankelijk van hoe geurig je de rijst wilt hebben). Tip: Bewaar het overgebleven kruidenpoeder in een luchtdichte container om voedselverspilling tegen te gaan.

Maak de rijst Pilau:

  1. Verwarm een kookpot op middelhoog vuur. Voeg olie toe en verhit tot de olie heet is, maar niet rookt.
  2. Voeg de gesneden uien toe en bak 10-15 minuten of tot de uien goudbruin beginnen te kleuren.
  3. Voeg de knoflook, gember en chillipeper toe en bak gedurende 1-2 minuten, tot ze geurig zijn.
  4. Voeg het in blokjes gesneden rundvlees, pilau masala, rundvlees bouillon blokjes, laurierblaadjes, koriander en zout naar smaak toe. Kook tot het vlees bruin en karamelliseert, af en toe roeren, ongeveer 8 tot 10 minuten.
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en kook 4-5 minuten, tot de tomaten hun vocht hebben afgegeven.
  6. Roer de aardappelen en het water erdoor. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten koken.
  7. Roer de rijst erdoor en dek eventueel af met een stuk folie (om de stoom binnen te houden). Zet het vuur laag en kook 20 minuten, tot de rijst gaar is en het vocht geabsorbeerd is.
  8. Zodra de rijst droog is, verwijder het foliepapier en zorg met een vork dat de kruiden goed over de rijst verdeeld zijn.
    Tip: Om je bord op te fleuren, kan je meer groenten aan je Pilau toevoegen. In Tanzania wordt Pilau geserveerd met een bijgerecht genaamd "Kachumbari" - een salade van ui, tomaat en komkommer. Wil je nog gezonder zijn? Zorg ervoor dat de groenten gecertificeerd zijn (bijv. Global GAP, biologisch), zodat je zeker weet dat ze goed voor je gezondheid zijn.

Bijgerecht Kachumbari

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • 3 grote tomaten
  • 1 komkommer groot
  • 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 jalapeno of een andere groene chili
  • Verse koriander voor garnering

Bereiding:

  1. Om de scherpe smaak van de ui te verminderen, kan je 1 theelepel zout oplossen in een kopje water. Voeg de gesneden uien toe aan het water en masseer ze een paar seconden. Laat ongeveer 5 minuten weken. Giet het water af en zet opzij.
  2. Snijd de uien, tomaten, komkommer en de groene chili (indien gebruikt) in dunne plakjes.
  3. Doe alle groenten in een kom, voeg de koriander toe, knijp het citroensap erboven uit en breng op smaak met zout en zwarte peper.