Een nieuwe generatie cacaoproducenten aan zet in Centraal-Amerika

Een nieuwe generatie cacaoproducenten aan zet in Centraal-Amerika

Jonge mensen in Nicaragua en Honduras willen van duurzame cacao een lucratieve business maken

Nicaragua is tot op heden één van de armste landen van Latijns-Amerika. Politieke- en sociale onrust wegen zwaar op het land en de economische gevolgen zijn ondertussen voelbaar bij het grootste deel van de bevolking.

Heeft de cacaoboon het potentieel om de neerwaartse spiraal te doorbreken en de levensomstandigheden van de Nicaraguaanse boeren te verbeteren? Het feit dat de Nicaraguaanse cacao onlangs als "fine flavour cacao" werd erkend, stemt alvast tot optimisme. Dit potentieel wordt echter bedreigd door de vergrijzing onder de cacaoboeren (de gemiddelde leeftijd is 58 jaar), de plattelandsvlucht van de jeugd en de ziektegevoeligheid van de cacaobomen in Nicaragua.

In deze context zijn meer dan 11.000 Nicaraguanen tewerkgesteld in de cacaocultuur. Meer dan de helft daarvan is georganiseerd in boerenorganisaties of coöperaties (57%), de andere helft bestaat uit individuele producenten. Zij halen 20% van hun inkomen uit cacao; een percentage dat substantieel verbeterd kan worden als boeren agrobosbouw-praktijken leren toepassen en cacaobomen met andere gewassen combineren om hun inkomstenbronnen te diversifiëren.

Vrouwen en jongeren op het platteland worden bovendien geconfronteerd met bijkomende obstakels, zoals de moeilijke toegang tot landeigendom, krediet, werk en deelname aan de besluitvorming. Velen van hen trekken dan ook naar de stad, waar ze hopen op meer kansen om een beter leven uit te bouwen. De centrumgebieden kraken echter onder de druk en de levensomstandigheden in de steden zijn vaak slechter dan op het platteland.

Daarom is het een kans en een uitdaging om jongeren te motiveren op het platteland te blijven en deel te laten uitmaken van de gemoderniseerde cacaoketen.

Rikolto en de Collibri Foundation bundelen hun krachten voor de toekomst van jonge cacaoboeren

Nedelin Mairena, young cocoa farmer (20 years)

Rikolto promoot samen met de Nicaraguaanse coöperatie La Campesina en de Belgische supermarktketen Colruyt Group (via haar Collibri Foundation) een opleidingsprogramma voor jongeren die cacao willen leren telen op een winstgevende en duurzame manier.

Over een periode van 5 jaar zullen 75 jongeren deelnemen aan het vormingsproject La Juventud Sí Puede (Yes, Youth Can). Het zijn jongeren met een economisch kwetsbare achtergrond, waarvan iets minder dan de helft meisjes zijn. Zij volgen een opleidingsprogramma van 20 dagen in Honduras, georganiseerd door het onderzoeksinstituut FHIA en de universiteit CURLA. De jongeren die het diploma behalen, geven op hun beurt de kennis door aan andere jongeren in hun gemeenschap in Nicaragua.

"Op een dag word ik technicus van de cacaocoöperatie La Campesina" zegt Nedelin Mairena, een jonge cacaoboer (20 jaar). Zij neemt deel aan het derde deel van de cursus "Cacaoproductie onder agrobosbouwsystemen", met jongeren uit Honduras, Nicaragua en Guatemala.

"Ik leer hoe ik duurzaam cacao kan kweken en ik heb een stabiele markt"

Het programma omvat bovendien een exportovereenkomst voor de cacao die geproduceerd wordt door de jonge mannen en vrouwen van La Campesina en Colruyt Group. De jongeren passen moderne en duurzame productie- en verwerkingstechnieken toe bij de teelt van de cacao, die vervolgens wordt omgezet in chocolade voor de consumenten van de supermarkt in België.

Luister hieronder wat de jongeren zelf vinden van ons project! (video in het Spaans, Nederlandse ondertitels beschikbaar)

Dit programma omvat 4 fases:

 1. Onderwijsprogramma. Jongeren worden door de producentenorganisaties uitgenodigd om deel te nemen aan het programma "Cacaoproductie in agrobosbouwsystemen", dat de producenten de nodige kennis en vaardigheden bijbrengt om cacao te produceren volgens de behoeften van de internationale markt.
 2. Uitwisseling van kennis. Teruggekeerd naar hun gemeenschappen, spreken deze jongeren af met technici van de coöperatie om praktische workshops te organiseren voor andere jonge cacaoboeren.
 3. Van theorie naar praktijk. Na het behalen van een diploma keren de jongeren terug naar de coöperaties om daar technische assistentie te verlenen en hun opgedane kennis in de gemeenschappen te verspreiden via veldscholen.
 4. Uitbreiding van het netwerk van jonge cacaovernieuwers! In samenwerking met CURLA streven we naar het delen van kennis met andere instellingen en het creëren van een regionaal netwerk van cacao-onderwijs in Midden-Amerika.

Het project loopt tot 2021 en target in zijn eerste fase 75 jongeren over verschillende coöperatieven in Nicaragua en Honduras:

 • 35 jongeren uit La Campesina (Nicaraguaanse cacao-coöperatie)
 • 20 jongeren uit Ríos de Agua Viva (coöperatief van Nicaraguaanse koffie)
 • 20 jongeren van de Hondurese Cacao producentenorganisatie (APROSACAO)

Daarnaast zullen nog 300 andere jongeren deelnemen aan de trainingen in de tweede fase.

 • 125 jongeren uit La Campesina
 • 50 jongeren uit Ríos de Agua Viva
 • 50 youngsters uit APROSACAO

Tot slot zal het programma zich nog richten op jongeren van de Caribische cacaoproducentenorganisaties zoals CROPROASERSO in Honduras.

De verschillende opleidingsmodules worden aangeboden aan de jongeren door de Hondurese Stichting voor Landbouwkundig Onderzoek (FIHA) en het Regionaal Universitair Centrum van de Atlantische Kust (CURLA).

Vandaag zien we dat de verwachtingen voor dit project overtroffen worden: er zijn meer deelnemers dan verwacht en we merken dat we een duurzame impact kunnen creëren

 • 73 jongeren hebben deelgenomen aan deze cursus over cacaoproductie binnen agrobosbouwsystemen.
 • 150 jongeren hebben hun theoretische en praktische kennis bijgeschaafd omdat de jonge deelnemers aan de cursussen hun kennis doorgeven.

Het is spannend om herkend te worden in mijn dorp, en het is nog spannender om alle nieuwe kennis die ik heb opgedaan te delen met anderen in mijn dorp. Ik ben gemotiveerd en klaar om deze ook toe te passen op mijn eigen cacaoveld

Maria Nereida Paz 25 jaar, Rio Blanco, Nicaragua
 • De productiviteit van de velden van jonge deelnemers neemt toe met 50%
 • De productiviteit van het coöperatief La Campesina neemt toe met 10%
 • Het aantal jongeren uit de regio's die in een van de coöperatieven stapt is toegenomen met 20%

Ik heb bijna de hele maand met de jongeren in de cursus van 2019 doorgebracht. Het is ongelooflijk om te zien hoe zelfs de agronomen van de coöperaties nieuwe kennis opdeden. Ze waren dan ook enorm verbaasd om te zien dat technieken die zij al jaren toepasten niet correct waren.

Jorge Flores Project coordinator bij Rikolto

La Campesina

La Campesina

La Campesina is een coöperatie van eersteklas cacaobonenproducenten die op 24 november 2000 officieel is opgericht. Het hoofdkantoor is gevestigd in de gemeente Matiguas, in het departement Matagalpa. De coöperatie bestaat uit 420 producenten (372 mannen en 48 vrouwen) in 30 verschillende gebieden van de 4 gemeenten Rio Blanco, Matiguas, Muy Muy en Paiwas. De hoofdactiviteit van La Campesina is de productie en commercialisering van cacaobonen, al starten ze nu ook met de productie van handgemaakte chocolade.

APROSACAO

APROSACAO

APROSACAO is een coöperatie die zich richt op de biologische productie van cacao via agrobosbouwsystemen en is gevestigd in het departement Olacho in Honduras.

Cooperativa Rios de Agua Viva

Cooperativa Rios de Agua Viva

De coöperatie Rios de Agua Viva bevindt zich in de gemeente Rancho Grande, in de gemeente El Comején, op 80 kilometer afstand van de stad Matagalpa in Nicaragua. De coöperatie zet zich in voor de teelt van koffie, cacao, honing en basisgranen. Deze producten vertegenwoordigen het grootste economische potentieel voor de regio. Rios de Agua Viva werkt op het verbeteren van de marktkansen voor deze producten.

Jorge Flores
Jorge Flores
Coordinador de proyectos | Nicaragua