Generation Food

Generation Food

Een nieuwe beweging stimuleert innovatie en ondernemerschap in landbouw en voeding.

In Generation Food bundelen verschillende organisaties hun netwerk en de expertise om innovatie te stimuleren en startende ondernemers een duw in de rug te geven.

Generation Food wil nieuwe ondernemers activeren en hun slaagkansen vergroten (SDG 8: waardig werk en economische groei). Met een focus op duurzaamheid en voeding doen we dat met een blik op de toekomst (SDG 11: duurzame steden & SDG12: verantwoorde productie en consumptie).

Generation Food vloeit voort uit de lokale voedselstrategie van Leuven en geeft invulling aan een van de 7 strategische doelstellingen: het stimuleren van innovatie voor duurzame landbouw en voeding. Met bottom-up (sociale) innovatieve projecten willen we het voedselsysteem in en rond Leuven duurzamer en eerlijker te maken. De rol van een nieuwe (jonge) generatie startende ondernemers wordt daarbij cruciaal.

Hoe?

We bieden een opleidingstraject aan dat bestaat uit hackathons, een masterclass en een testlab voor startende ondernemers die op zoek zijn naar inspiratie, hun eigen ideeën willen uitwerken of experimenteren met het voedsel voor de toekomst.

Een traject doorheen 3 evenementen

Potentiële ondernemers doorlopen verschillende fases, van het genereren van nieuwe frisse ideeën tot het praktisch uittesten van innovatieve concepten. Daarnaast organiseren we in parallel ook drie fora, die gericht zijn op het bredere publiek en versterkend werken voor de ondernemers. Tijdens deze fora gaat het publiek in interactie met ondernemers omtrent duurzame innovatie en nieuwe businessmodellen.

  1. Hackathon: Tijdens een tweedaags event -vol inspiratie en energie- werken de deelnemers rond concrete voedsel-uitdagingen en innovatieve oplossingen. Deze ideeën pitchen ze op het einde van de hackathon aan een jury.
  2. Masterclass: De geselecteerde ideeën worden verder uitgewerkt. Samen met experten worden deze toekomstige ondernemers geholpen met hun duurzaam businessplan.
  3. Testlab: handen uit de mouwen. Ondernemers doen een bèta-test van hun concept, product of dienst. Pop-up, showcase, try-out,…

Beloftevolle initiatieven kunnen vervolgens doorstromen naar andere bestaande incubators, pitchwedstrijden, businesscoaches... De volgende stappen zijn doorgaans het zoeken naar startkapitaal, juridische ondersteuning, coaching… Hiervoor zijn er al heel wat organisaties met goede diensten, Generation Food maakt de link en verwijst door. We blijven ook een aanspreekpunt na de Generation Food-trajecten.

Onze ambitie?

Generation Food is een test in Leuven die we - eens goed bevonden - willen uitrollen in andere steden binnen ons Food Smart Cities-netwerk. De nood aan mensen die innoveren en ondernemen is een globale uitdaging, en de rol die ze spelen in het produceren en beschikbaar stellen van duurzame, eerlijk en gezonde voeding voor iedereen valt niet te onderschatten.

Rikolto geeft invulling aan deze strategische doelstelling door het opzetten van een voeding- en landbouw pre-incubator in Leuven, genaamd Generation Food. Verschillende organisaties gaan de samenwerking aan: Provincie Vlaams-Brabant, Boerenbond, PROEF, Stad Leuven, KU Leuven, EIT Food, KBC, UCLL en Rikolto. Samen proberen we de uitdagingen van vandaag te bekijken vanuit een holistisch perspectief.

Bezoek de site van Generation Food

Rikolto

Rikolto

Rikolto (vroeger Vredeseilanden) betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Enerzijds coacht Rikolto boerenorganisaties tot sterke zakenpartners. Anderzijds oogst Rikolto samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden nieuwe ideeën om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden

Provincie Vlaams-Brabant

Provincie Vlaams-Brabant

KU Leuven

KU Leuven

De KU Leuven bestaat al 600 jaar als universiteit. Daarmee behoort zij tot de oudste universiteiten van Europa. Vandaag telt de KU Leuven meer dan 50.000 studenten, die op de verschillende campussen in en buiten Leuven verspreid zijn. De universiteit en de universitaire ziekenhuizen hebben elk bijna 10.000 medewerkers in dienst. De KU Leuven hoort bij de Europese onderzoekstop, en kan zich op een aantal vlakken zonder meer als wereldspeler beschouwen.

UCLL

UCLL

Hogeschool UCLL biedt 18 professionele bacheloropleidingen en 13 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 9 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met meer dan 14.500 studenten en 1.500 medewerkers is UC Leuven-Limburg één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen.

Boerenbond

Boerenbond

Boerenbond is de grootste beroepsorganisatie voor landbouwers en tuinbouwers in Vlaanderen en Duitstalig België. De activiteiten situeren zich op vijf domeinen: belangenbehartiging, vorming en voorlichting, dienstverlening, vertegenwoordiging en samenwerking inzake productie, toelevering en afzet.

EIT Food

EIT Food

EIT Food is het toonaangevende initiatief voor innovatie in voeding, opgericht door de Europese Unie. EIT Food werkt aan het duurzamer, gezonder en betrouwbaarder maken van het voedselsysteem.

Stad Leuven

Stad Leuven

KBC

KBC

KBC is een van de leidende banken in België en is een belangrijke speler in de land- en tuinbouwsector.

Provincie Vlaams-Brabant Klimaatneutraal

€ 70000.00

De provincie Vlaams-Brabant investeert 70.000 euro over twee jaar in de opstart van Generation Food.