Robin Food verwerkt voedseloverschotten voor kwetsbare gezinnen

Robin Food verwerkt voedseloverschotten voor kwetsbare gezinnen

We ontwikkelen verdienmodellen die gezonde producten toegankelijk maken voor kwetsbare groepen én rendabel zijn voor de betrokken bedrijven.

Het Robin Food project verenigt bedrijven en organisaties in België, Nederland en Spanje om voedseloverschotten om te zetten in waardevolle producten. We ontwikkelen businessmodellen die de producten toegankelijk maken voor kwetsbare groepen en een levensvatbare business bieden aan de bedrijven die ze produceren.

Challenges

Het hele jaar door wordt de landbouwsector geconfronteerd met tijdelijke productieoverschotten als gevolg van seizoensgebonden schommelingen. Wanneer deze overschotten op de reguliere markt komen, kunnen ze een ontwrichtend effect hebben omdat ze grote prijsdalingen veroorzaken. Daarom is het beter om voor deze overschotten alternatieve kanalen te creëren, naast de reguliere markt.

Wanneer de prijzen te laag worden, besluiten sommige veiligen voor groenten en fruit om de overproductie uit de reguliere markt te halen. De overproductie kan dan worden gebruikt als diervoeder of voor compostering, maar het verdient de voorkeur ze te gebruiken voor alternatieve markten voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld door ze te verwerken tot soepen voor mensen die in armoede leven.

Bovendien heeft COVID-19 een enorme invloed op de vraag- en aanbodzijde van de voedingssector:

 • De vraag naar sommige producten daalde drastisch, bijvoorbeeld voor aardappelen enasperges.
 • De internationale handel in landbouwproducten liep sterk terug.
 • Sommige verwerkings- en cateringbedrijven - ook jonge starters - veloren een deel van hun afzet en moesten hun productie inkrimpen of stopzetten, met technische werkloosheid voor hun personeel tot gevolg.
 • Kwetsbare groepen in de samenleving zijn zwaar getroffen. Zij hadden al beperkte toegang tot gezond voedsel, maar door de economische gevolgen van COVID-19 is het aantal kwetsbare gezinnen aanzienlijk toegenomen.

Onze strategieën

 • Nieuwe producten op basis van voedseloverschotten en nieuwe marktcombinaties worden via marktonderzoek onderzocht. Bestaande producten worden verbeterd op basis van nieuw verkregen marktinformatie. De samenstelling van soepen wordt gezonder gemaakt. Daarij wordt een gepaste commercialiseringsstrategie ontwikkeld.
 • We verkennen verdienmodellen waarbij "solidaire" consumenten de kwetsbare consumenten ondersteunen.
 • We onderzoeken mogelijkheden om producten uit te wisselen tussen de verschillende deelnemende landen.
 • We ondersteunen startende voedingsbedrijven die een duurzaam bedrijfsmodel kunnen ontwikkelen.

De impact van het project is drieledig:

 • De valorisatie van reststromen van landbouwproducten;
 • De creatie van arbeidskansen voor kwetsbare groepen in de verwerking van de voedingsproducten;
 • De beschikbaarheid van deze gezonde en voedzame voedingsproducten voor kwetsbare groepen in de 3 landen.

Nieuwe producten op basis van voedseloverschotten worden gelanceerd (of zijn klaar voor lancering):

In België heeft onze partner enVie in 2020 vijf nieuwe soepen op de markt gebracht: Crème van Prei, Courgette, Tomaat & Basilicum, Tomaat & Gerookte Paprika en Crème van Wortel & Kruiden. enVie mikt op 2 bijkomende producten in het eerste kwartaal van 2021: 2 gezonde en lekkere tomaten-groentesauzen die gebruikt kunnen worden voor pastagerechten of als basis voor andere familiegerechten. Eén saus is pikant en één is milder om ervoor te zorgen dat ze ook kinderen aanspreekt.

In Nederland heeft de Verspillingsfabriek de recepten van de soepen verbeterd aan de hand van de Nutri-Score. Lagere hoeveelheden zout, suiker en verzadigde vetten, resulteerden in Nutri-Scores A en B.

De Verspillingsfabriek en de Wageningen Universiteit hebben aangetoond dat ‘no waste’-soep een lagere ecologische voetafdruk heeft. Afhankelijk van de teeltmethode van de tomaten is de voetafdruk van ‘no waste’-soep een factor 3 (open veld) of 10 (verwarmde kas) lager in vergelijking met andere soep.

In Spanje zijn in 2020 de volgende nieuwe producten op de markt gebracht: chocoladekoekjes, amandel- en chiakoekjes, wortelbroodstengels en kaasbroodstengels. De RobinGood-producten zijn artisanale en lokale producten die gericht zijn op sociaal- en milieubewuste consumenten. De producten onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit. Hun traditionele recepten worden op een natuurlijke, ambachtelijke manier bereid en genereren werkgelegenheid voor mensen die met sociale uitsluiting worden bedreigd.

Multidisciplinaire studententeams gaan aan de slag

Een gemengd studententeam, onder leiding van Sebastiaan De Zutter en Andrea Alvarez Mena, is opgericht om productontwikkeling en bedrijfsplannen van sociale ondernemers te ondersteunen. Een studententeam van de KU Leuven kreeg steun om te werken met eco-innovatieve concepten voor voeding. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een groentepaté, gemaakt van groenteoverschotten.

Daarnaast ondersteunde een studententeam van LUCA School of Arts het Robin Food project bij het herontwerpen van het Robin Food logo en de Robin Food huisstijl/branding. Deze samenwerking zal in de zomer van 2021 leiden tot een vernieuwing van het merk Robin Food in 2021, bij de lancering van de groentesaus en de Robin Food start-up.

De leerlingen spelen nu ook een sleutelrol bij het opzetten van een nieuw project RobinFood@School. Meer info volgt later.

Nieuwe start-ups

In Nederland bouwde StartLife aan relaties tussen supermarkten en negen startende ondernemingen: Willicroft, Umameats, Wildcatch, Botanic Bites, Sauwercrowd, Tea by me, Seamore, Sunt, KRUSH.

We hebben ons gericht op vegetarische en veganistische producten, aangezien de marktstudie interessante mogelijkheden in dit segment aan het licht bracht. De smaaktest leidde tot deze uiteindelijke productselectie: pulled-oats, muntthee en fruitsnacks. Momenteel zijn deze drie producten in afwachting van hun lancering in de schappen. We verwachten dat ze in het tweede kwartaal van 2021 live zullen gaan.

StartLife werkte niet alleen samen met bestaande startups om hun retailnetwerk en -kennis uit te breiden, maar ontwikkelde ook een online kanaal voor startups die door Covid-19 werden getroffen. Een van de ondersteunde initiatieven was een spin-off van het Robin Food initiatief.

In België begeleiden Rikolto, Riso, de KU Leuven en StartLife de oprichting van twee start-ups volgens de Robin Food-principes, die een duurzaam bedrijfsmodel zullen ontwikkelen.

De eerste is de Robin Food start-up, die wordt opgezet door Riso, met advies van Rikolto en andere deskundigen. De Robin Food-start-up zal voedselverspilling tegengaan en gezond voedsel toegankelijk maken voor mensen die in kwetsbare omstandigheden leven.

De tweede start-up wordt geleid door een team van laatstejaarsstudenten van de UCLL in Leuven, gecoacht door professor Robrecht Van Goolen. Zij ontwikkelen een voedingsproduct op basis van overschotten van lokaal fruit. Ze sloegen de handen in elkaar met "Kort'om Leuven", een start-up die in 2020 werd opgericht met de steun van EIT FOOD en Rikolto. Kort'om Leuven is geïnteresseerd in de commercialisering van dit lokale product. Omwille van intellectuele eigendomsrechten kunnen we nog niet meer vertellen over dit product.

KU Leuven en Colruyt Group hebben 1-op-1 steun gegeven aan de start-up enVie in 2020.

Rikolto

Rikolto

Rikolto (vroeger Vredeseilanden) betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Enerzijds coacht Rikolto boerenorganisaties tot sterke zakenpartners. Anderzijds oogst Rikolto samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden nieuwe ideeën om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden

EIT Food

EIT Food

EIT Food is het toonaangevende initiatief voor innovatie in voeding, opgericht door de Europese Unie. EIT Food werkt aan het duurzamer, gezonder en betrouwbaarder maken van het voedselsysteem.

KU Leuven

KU Leuven

De KU Leuven bestaat al 600 jaar als universiteit. Daarmee behoort zij tot de oudste universiteiten van Europa. Vandaag telt de KU Leuven meer dan 50.000 studenten, die op de verschillende campussen in en buiten Leuven verspreid zijn. De universiteit en de universitaire ziekenhuizen hebben elk bijna 10.000 medewerkers in dienst. De KU Leuven hoort bij de Europese onderzoekstop, en kan zich op een aantal vlakken zonder meer als wereldspeler beschouwen.

Colruyt Group

Colruyt Group

Ruim 80 jaar geleden was er voor het eerst sprake van Colruyt, een familiebedrijf uit het Vlaams-Brabantse Lembeek. Vandaag is het kleine bedrijf uitgegroeid tot een familie van bedrijven: Colruyt Group. Een bloeiende speler met tal van retailformules, actief in 4 landen. Colruyt engageert zich op het vlak van duurzaam ondernemen, ondermeer via verduurzamen van het assortiment. Daarbij werken Vredeseilanden en Colruyt al enkele jaren samen.

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek wil voedseloverschotten die bestemd zijn voor menselijke consumptie, terugwinnen voor hetzelfde doel. Zij zien de devaluatie van overtollig voedsel tot veevoer en biovergisting als een vorm van afval. De Verspillingsfabriek gelooft dat het essentieel is om hoog te blijven op de afvalhiërarchieladder van Moerman door ons bezig te houden met preventie, hergebruik en recycling. Hun doel is om binnen twee jaar kosteneffectief te produceren en tegelijkertijd een grote groep mensen die minder bedeeld zijn dan de meesten, nieuwe werkgelegenheid te bieden.

StartLife

StartLife

StartLife ondersteunt food- en agri-startups om uit te groeien tot toonaangevende bedrijven. Het wereldvoedselprobleem vraagt om radicale veranderingen in de voedsel- en landbouwsector. StartLife gelooft dat startups, vanwege hun innovatieve vermogen, de drijvende kracht zijn achter een duurzamere wereld. De missie van StartLife is om ondernemerschap in de food- en agrisector te stimuleren en ondernemers en hun teams te ondersteunen bij het omzetten van innovatieve ideeën in bedrijven met een wereldwijde impact.

enVie

enVie

enVie is een Belgische sociale onderneming gevestigd in Anderlecht, Brussel. enVie maakt heerlijke soepen van verse groentenoverschot geleverd door Belgische boeren. Onze soepen worden geproduceerd door een team van gepassioneerde personen die na een periode van langdurige werkloosheid weer in dienst treden. enVie wordt ondersteund door vier stichtende partners: Colruyt Group, REO Veiling, McCain en Randstad Group.

Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant

Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant

Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant is een vzw die op verschillende plaatsen in de provincie opbouwwerk en buurtwerk organiseert. Zij werken met groepen die zelf niet makkelijk opkomen voor hun rechten. Samen met hen pakken ze problemen aan die te maken hebben met huisvesting, samenleven, vereenzaming, onderwijs, arbeid, ... Ook zoeken ze voortdurend geschikte partners om samen de toegang tot rechten van maatschappelijk kwetsbare groepen op een structurele manier aan te pakken.

Eroski

Eroski

Eroski is een Spaanse supermarktketen met bijna 1.000 verkooppunten in heel Spanje. Zij wordt geleid als een hybride coöperatie van werknemers en consumenten binnen de Mondragón coöperatie.

RobinGood

RobinGood

RobinGood wil door het produceren van "voedsel met een ziel" werkgelegenheid scheppen voor mensen die met sociale uitsluiting worden bedreigd.