VegMap: Veilige en Biologische groenten in Hanoi op de kaart

VegMap: Veilige en Biologische groenten in Hanoi op de kaart

De tientallen winkels die veilige en biologische groeten verkopen in Hanoi overzichtelijk op je laptop, tablet of smartphone.

Vietnam heeft een groot pesticideprobleem: elke week pakt er wel een krant uit met een nieuw voed-selveiligheidsschandaal. Toxische pesticiden en kunstmest worden de poreuze grens met China overgesmokkeld en verkocht aan dumpingprijzen. Veel boeren hebben geen idee hoeveel pesticiden en kunstmest ze eigenlijk zouden moeten gebruiken en sproeien dan voor de zekerheid maar meer dan genoeg. Dit alles zorgt ervoor dat voedselveiligheid issue nummer 1 is in het hoofd van de Vietnamese consument.

In Vietnam bestaan er talloze boerenorganisaties die veilige, biologische groenten kweken. Een aantal daarvan worden door Vredeseilanden gesteund. In Hanoi bestaan er ook tientallen winkels die die veilige en biologische groenten verkopen. Desondanks toont onderzoek aan dat slechts 4% van alle groenten die in Hanoi gekocht worden veilig of biologisch zijn. Met andere woorden: er is erg veel vraag naar veilige en biologische groenten, er is ook heel wat aanbod, maar die twee lijken mekaar in de praktijk niet te vinden.

Waarom kopen Vietnamese consumenten nog zo weinig veilige en biologische groenten? Dit heeft verschillende oorzaken: de hogere prijs van die groenten, te weinig vertrouwen in certificeringssystemen, vastgeroeste koopgewoontes, etc. Maar het argument dat het vaakst gebruikt wordt is dit: ‘ik weet eigenlijk niet precies waar ik veilige of biologische groenten kan vinden’.

Safe & Organic Food Finder

Met hulp van het Innovatiefonds zet Rikoltode veilige en biologische groentewinkels van Hanoi op de kaart om het consument zo makkelijk mogelijk te maken om deze groenten te vinden en te kopen. Na de straten van Hanoi uitgepluisd te hebben op zoek naar veilige en biologische groentewinkels heeft Vredeseilanden een lokaal internetbedrijf ingehuurd om ‘SOFF’ te bouwen: de ‘Safe & Organic Food Finder’. Dit is een platform dat bestaat uit een website en een Android en iOS smartphone app. Consumenten voeren hun locatie in en SOFF toont hen snel en gemakkelijk welke groentewinkels in hun wijk veilige of biologische groenten aanbieden.

Dankzij SOFF zullen consumenten met een gerust hart inkopen kunnen doen, zullen groentewinkels een grotere omzet krijgen en gaan boerenorganisaties die specialiseren in veilige en biologische groenten meer verdienen. Een win-win-winoperatie dus, over de hele voedselketen heen.

Innovatiefonds

€ 44500.00