Feeding the Foodture: Soja & eiwittransitie. Schrijf u in voor de studiedag.

Feeding the Foodture: Soja & eiwittransitie

Tegen 2050 zullen we met 9 à 10 miljard mensen zijn. Hoe voorzien we al die mensen van voldoende eiwitrijke voeding op een duurzame manier? Op 14 juni organiseerde Rikolto (Vredeseilanden) samen met ILVO, Flanders' Food, Belgian Feed Association, Donau Soja, Eos, Alpro, KU Leuven (Sfere) en Wervel hierover een inspirerend event in het provinciehuis in Leuven.

In de voormiddag focusten we op pistes voor meer duurzame soja in diervoeders. De piste met Europese soja krijgt bijzondere aandacht. Wat zijn de voordelen? Hoe pakken retailers dat aan? We gaan in op de implicaties voor Belgische supermarktketens en voedingsbedrijven als ze hiervoor zouden kiezen. In de namiddag bekeken we het potentieel van soja en andere eiwitrijke gewassen voor menselijke voeding.

Programma voormiddag: soja en diervoeder

[9u] Kadering belang van soja binnen eiwittransitie

  • Waarom een soja-congres? Welkom door Jan Wyckaert (Rikolto)
  • Volumes met impact. Belang van eiwittransitie. Soja in voeding. Soja in voeder - Joris Relaes (ILVO)

[9.30u - 10.45u] Noden en opties voor verduurzaming

  • Mogelijke problemen met soja - Patrick De Ceuster (Wervel)
  • De veevoederindustrie en duurzame soja - Yvan Dejaegher (BFA)
  • Europese soja: Wat is de meerwaarde? Een stand van zaken - Donal M Bokern (Donau Soja)
  • Mogelijkheden en productie van soja in België - Johan Van Waes (ILVO)

[11.15u - 11.50u] Ervaring van retail met Europese soja

  • Lidl’s aanpak voor duurzame sojabevoorrading – Philippe Weiler (head of sustainability Lidl)
  • Nederlandse retail kiest voor Europese soja - Jan Kamphof (Donau Soja)

[11.50u-12.10u] Een Europese sojaketen voor een Belgische grootafnemer... hoe begin je eraan?

Over logistiek, lastenboeken, kostprijsberekening - Johan Van den Bossche (Rikolto)

[12.10u - 12.50u] Panelgesprek en uitwisseling met professionals uit retail en voedingsindustrie

Gesprek met Philippe Weiler (LIDL), Jan Kamphof (Agrifirm/Donau Soja), Yvan Dejaegher (BFA), Patrick De Ceuster (Wervel); Johan Van den Bossche (Rikolto), Joris Relaes (ILVO) en Erik Mathijs (KU Leuven)

Welke drempels en vragen zijn het meest urgent rond Europese soja? Wat is nodig om de stap te zetten naar Europese soja ? Wat zijn de voor- en nadelen van Braziliaanse RTRS-soja versus Europese soja?

Programma namiddag: soja en humane voeding

[14.00u -14.15u] Kadering: belang van eiwittransitie

  • Welkom door Jan Wyckaert (Rikolto)
  • Het belang van eiwittransitie - Muriel de Pauw (Greenpeace)

[14.15u - 14.30u] Soja en andere eiwitrijke gewassen als voedingsbron

Evoluties in Europa/België - Erik Mathijs (KU Leuven/SFERE)

[14.30u - 15.15u] Korte presentaties en panelgesprek: Productontwikkeling met alternatieve eiwitbronnen

Hoe stimuleren we plantaardige eiwitconsumptie met aantrekkelijke producten?

  • Greet Vanderheyden (Duurzaamheidsmanager, Alpro)
  • Jeroen Willemsen (Green Protein Crusader)
  • Joeri Hollink (Head of Product Development, Ojah)
  • Laurens De Meyer (Bond Beter Leefmilieu)

[15.15u – 17u] Foodmarkt

15.15u – 15.30u: Voorstelling standhouders.
15.30u: Start Foodmarkt.

  • Ojah
  • De Hobbit
  • SoFine
  • NobleHealth Food
  • La Vie est Belle
  • KRIKET
  • Lidl
  • Flanders Food
  • Foodlab Voedsel voor de Toekomst
  • EOS tracé
  • Chalo