Wij voeden de stad

Wij voeden de stad

In 2050 zijn we met meer dan 9 miljard. 3 op 4 mensen leven tegen dan in steden (vandaag is dat al 1 op 2). Al deze mensen moeten eten. Liefst gezond, voedzaam én duurzaam. Bouw mee aan een stad met een fair, duurzaam en toekomstgericht voedingssysteem! Op 6 december beginnen we eraan met jou.

Hoe gaan we om met het voedselvraagstuk? Wat zijn de oplossingen in de (nabije) toekomst? Wat zullen onze kinderen op school eten? Wat kunnen supermarkten doen? Krijgen lokale boeren hun producten in de stad? Hoe spelen nieuwe ondernemers in op snelgroeiende steden?

Rikolto en Stad Leuven nodigen je op 6 december uit in Museum M om mee te ontdekken hoe steden zich klaarzetten voor een toekomst met duurzaam, gezond en eerlijk eten. Food Smart Cities, daar willen we naartoe en daar kunnen we jouw hulp voor gebruiken.

Schrijf je in

Vul onderstaand formulier in om je aanwezigheid te bevestigen. Hieronder vind je een gedetailleerd programma.

Programma

Na de verwelkoming en de keynote speakers, spreidt het programma zich over verschillende ruimtes in Museum M die omgetoverd worden tot Agora, City Hall, Business Lab en Health Department. Het programma bestaat een mix van sessies in het Nederlands en Engels.

09.00-09.30 [Inkomhal] Welkom en registratie

09.30-09.45 [Meeting Room] Opening Remarks

  • Jan Wyckaert - Directeur van Rikolto in België. Jan is een van de architecten van Rikolto's Food Smart Cities-programma en een expert in duurzame ontwikkeling en Corporate Social Responsibility.
  • David Dessers - Schepen Stad Leuven, bevoegd voor mobiliteit, klimaat, duurzaamheid landbouw en consumptie Stad Leuven.

09.45-10.30 [Business Lab] Keynote speakers

  • Mark Lundy - Senior Scientist at the International Center for Tropical Agriculture (CIAT) in Colombia, where he leads the Sustainable Food Systems Team. Mark will give an introduction on sustainable food systems in practice, looking at various entry points for action.
  • Cecilia Marocchino - Urban food planning expert at FAO. Cecilia will introduce FAO's framework for the urban agenda, focusing on urban food planning. She has over 10 years experience in urban research and urban development planning in Africa, Latin America and the Middle East.
  • René van Veenhuizen - Senior Programme Officer with RUAF/Hivos, specialised in urban agriculture. René will tak about the resources that RUAF and others have developed to help cities work towards sustainable city region food systems.

Agora

Burgers in hun rol als consument zijn een drijvende kracht zijn voor verandering in ons voedselsysteem. In de Agora kom je meer te weten hoe we samen ons steentje kunnen bijdragen, zodat gezonde en duurzame voeding het 'nieuwe normaal' wordt voor iedereen.

10.45-12.00 Leaving no one behind

Socially and economically equitable food systems

This session will explore how cities connect their food system strategies with social inclusion efforts through 3 concrete examples:

  • FoodSavers in Ghent (Belgium), a food waste transformation and logistics platform that fights social exclusion by training and providing jobs to citizens with difficult access to the job market.
  • Quito's urban agriculture programme (Ecuador) that supports food security, social inclusion, resilience and employment in the city through urban agriculture, involving over 21,000 urban farmers.
  • The Care Food platform in Solo (Indonesia) through which grassroots youth and women groups in the city are organising themselves to professionalise food sharing initiatives for the benefit of vulnerable social groups.

Discussion: What is the role of private sector in social inclusion initiatives? How to upscale those initiatives? How to challenge the perception that healthy food is for the wealthy?

Speakers:

  • Katrien Verbeke - Food Policy Coordinator for the City of Ghent
  • Alexandra Rodriguez - AGRUPAR Project Manager
  • Purnama Adil Marata - Rikolto in Indonesia

Facilitator: Tom Van den Steen - Planning, Learning & Accountability Coordinator, Rikolto

12.00-13.00 Lunch

13.00-14.30 Healthy people & planet:

Promoting sustainable diets and nutrition among urban consumers

How can we encourage citizens to make healthy and sustainable food choices and what roles can cities play in driving changes in food consumption behaviours? This session will dive into three examples from Honduras, Belgium and Africa:

  • Lessons learned from Hivos' programme "Sustainable Diets for All" that increased the availability of sustainable and nutritious food for low-income citizens.
  • How Tegucigalpa is fighting diet-related diseases by promoting healthy food in kindergartens and childcare centres.
  • How School Food Labs and School Food Councils can help make sustaunable and healthy food at school the new norm.

Discussion: What are the most effective tools to change consumers' behaviour taking into account socio-economic differences? What are the main challenges in reaching out to consumers? How can they be overcome?

Speakers:

  • Franck Mechielsen - Business Senior Advocacy Officer, Hivos
  • Fanny Mejia (TBC) - Community Management and Human Development, City of Tegucigalpa (Honduras)
  • Katharina Beelen - Programme Coordinator at Rikolto in Belgium

Facilitator: (TBC)

14.30-15.00 Coffee Break

15.00-16.00 Ik ben meer dan mijn kassaticket

Van duurzame voeding de makkelijkste keuze maken in de supermarkt: dat is het doel van de beweging "Ik ben meer dan mijn kassaticket". Maar wat is daarvoor de meest effectieve strategie? In deze sessie blikken we terug op 2 jaar campagne. Waar boekten we vooruitgang? Waar liepen we vast?

Vanuit die lessen starten we de discussie. Experten in gedragsverandering en burgerbewegingen veruimen onze blik. Met die nieuwe inzichten gaan we aan de slag. Zo geven we samen met jou vorm aan hoe we onze beweging van burgers/consumenten verder laten evolueren.

City Hall

Het stadhuis is het kloppende hart van een stad. Het is de plaats waar cruciale beslissingen worden genomen die impact hebben op burgers, boeren en het milieu. Rikolto ondersteunt de ontwikkeling van een duurzaam en klimaatvriendelijk voedselbeleid op stadsniveau via participatieve besluitvormingsprocessen en uitwisseling tussen steden.

10.45-12.00 Reducing cities carbon foodprint

A food system's approach to cut down urban GHG emissions

How are cities fighting climate change through food? And why are cities critical in mitigating climate change? In this session we will first investigate the connection between urban food systems and greenhouse gas emissions and then dive into 2 concrete cases: Ghent (Belgium) and its food strategy "Ghent en Garde" which recently received a Climate Action Award from the UN and Depok (Indonesia)'s "Zero Waste" initiative which contributes to its climate mitigation efforts.

Discussion: how can food system interventions curb greenhouse gas emissions?

Speakers:

  • Mark Lundy - Food Systems Lead CIAT
  • Tine Heyse - Councillor for Environment, Climat, Housing and North-South relations for the City of Ghent
  • René van Veenhuizen - RUAF Foundation / Hivos*

Facilitator: TBC

12.00-13.00 Lunch

13.00-14.30 Participation in urban food planning

Lessons and tools for participatory urban food governance

How can cities integrate food in their urban planning and ensure a full and fair representation of their citizens in the process? After an introduction to UN Environment's new Collaborative Framework for Food Systems Transformation, participants will hear about the lessons learned from ICLEI's CITYFOOD network on food governance and Rikolto's experience of facilitating the development of urban food strategies amongst diverse stakeholders.

Discussion: What mechanisms can be used to ensure the participation of key stakeholder groups? What role can national authorities play in urban food planning processes?

Speakers:

  • Thiago Soares Barbizan - Senior Officer Food Systems at ICLEI
  • Marina Bortoletti - Associate Programme Officer at UN Environment
  • Gert Engelen - Programme Coordinator at Rikolto in Belgium

Facilitator: Cecilia Marocchino (TBC) - FAO

14.30-15.00 Coffee Break

15.00-16.00 Peer-to-peer learning

How can cities learn from each other

This working session aims to collect feedback on a new research initiative jointly developed between the University of Ghent, the Catholic University of Louvain and Rikolto. This research project aims to investigate how cities learn from each other and how food system innovations emerge and are translated from one city to another.

Speakers:

  • Prof. Joost Dessein - University of Ghent
  • Prof. Erik Mathijs - Catholic University of Louvain
  • Amber Steyaert - Researcher of the University of Ghent
  • Charlotte Flechet - International Food Smart Cities Coordinator at Rikolto

Business Lab

In Rikolto's business lab testen we nieuwe bedrijfsmodellen die ons voedsel gezonder, duurzamer en eerlijker maken. Een nieuwe manier van zakendoen, bij Rikolto noemen we dat Inclusive Business. Laat je inspireren door enkele van onze voorbeelden uit de hele wereld, en ontdek wat er lokaal in Leuven gebeurt.

10.45-12.00 Kort'om Leuven

Kort’om Leuven is een logistiek platform dat korte ketenproducten van boeren van groot Leuven en Vlaams-Brabant zal distribueren onder supermarkten, horeca en grootkeukens. Een eerlijke prijs voor de boer en een zo duurzaam mogelijke productie en distributie staan hier voorop.

Hoe breng je boeren samen rond één platform? Welke interesse is er bij de retailers? Wie zijn belangrijke partners? Dat kom je tijdens deze presentatie te weten. Kom ons verhaal (en producten) proeven!

12.00-13.00 Lunch

13.00-14.30 Harnessing the power of inclusive business models to create closer rural-urban linkages

What is an inclusive business? And why does it matter when trying to supply cities with healthy and safe food? In this session we will examine three concrete cases highlighting the crucial role that private actors can play to incentivize changes towards sustainable food. First, we will explore how the business partnership between the supermarket chain La Colonia and El Consorcio Agrocomercial is feeding Honduran cities. Then, we will hear about Leuven's brand new local food distribution platform Kor'tom. Finally, the farmer-owned auction BelOrta (TBC) will illustrate how farmers organise themselves to increase their bargaining power and find buyers for their produce.

Discussion: What are the main challenges that come up when developing short food chains and how to overcome them? Which tools and approaches can be used?

Speakers:

  • Annabell Guzman - Rikolto in Honduras
  • Joris Aertsens - Sustainable Supply Chain Specialist at Rikolto in Belgium
  • Dominiek Keerseblick - REO Auction - A farmer-owned fruit and vegetable auction from Belgium

Facilitator: Nataly Pinto - Programme Director Sustainable Food Systems for Rikolto in Latin America

14.30-15.00 Coffee Break

15.00-16.00 Generation Food

Rikolto’s Generation Food activeert en stimuleert nieuwe en startende voeding- en landbouwondernemers met innovatieve ideeën, die werk maken van het voedsel voor de toekomst. In deze sessie vertellen we meer over onze visie en hoe we dat in de praktijk omzetten in Leuven. Daarnaast krijg je een kijkje in enkele innovatieve concepten die in ontwikkeling zijn.

Volksgezondheid

De dienst volksgezondheid van een Food Smart City heeft de belangrijke rol om veilig voedsel voor iedereen te garanderen. Of voedsel nu afkomstig is uit de directe omgeving van de stad of van ver weg, of het nu geproduceerd wordt door kleine boeren of grote bedrijven - consumenten moeten er zeker van zijn dat hun voedsel gezond en veilig is om te consumeren.

10.45-12.00 Safe food for everyone

Building food safety management systems in the South

For decades, policies and research in the South have sought ways to achieve food security to ensure that sufficient food was available for everyone. With this need increasingly fulfilled, governments and research organisation are now working towards effective food safety management systems to fulfill consumers' right to healthy and safe food. Three experts from the City of Da Nang, the University of Ghent and the City of Arusha will outline common challenges faced in developing an adequate food safety management system and how they are trying to tackle them.

Discussion: How can smallholder producers effectively be included in safe food value chains? What instruments are needed to ensure that their production is up to safety standards?

Speakers:

  • Nguyen Tan Hai, Director, Da Nang Food Safety Management Authority
  • Rebecca Mongi (TBC), Chief Agricultural Officer, Arusha City Council
  • Liesbeth Jacxsens, Department of Food Safety and Food Quality, University of Ghent

Facilitator: Tom Van den Steen, Planning, Learning & Accountability Advisor, Rikolto

School

De school is niet alleen de plek waar toekomstige generaties opgeleid worden. Het is ook dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Goed eten op school draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Hier begint een eetcultuur waarbij er respectvol wordt omgesprongen met eten en de mensen die ervoor zorgen.

13.00-14.30 School Food Councils

Steden ondersteunen scholen bij de implementatie van een gezond en duurzaam voedingsbeleid

Het thema voeding op de schoolagenda zetten is niet zo evident, hoe belangrijk dit ook is voor het welzijn en de toekomst van onze kinderen. Schoolteams en hun directie staan alsmaar meer onder druk.

Hoe kunnen steden via een multi-actorwerkgroep lokale scholen ondersteunen om gezonde en duurzame voeding in het schoolbeleid op te nemen?

14.30-15.00 Coffee Break

15.00-16.00 Warme maaltijden op school

Wat willen we op ons bord?

(Meer info binnenkort beschikbaar)

16.00-17.00 Closing remarks and Reception

16.00-17.00 [Meeting Room] Besluit en receptie

  • Chris Claes - Directeur of Rikolto International
  • Mohamed Ridouani - Burgemeester van de stad Leuven

Met dank aan: