Een betere wereld begint bij ons eten. Maar wat is dat dan, ‘goed eten’? En als je een actie doet voor goed eten, dan doe je het liefst ook mét goed eten. Wij geven je wat handvaten.
Goed eten is natuurlijk gezond en voedzaam. Te weinig mensen – ook bij ons - hebben vandaag echter toegang tot gezond en voedzaam eten. Dat moet anders, want goed eten is een recht. Maar er zit meer achter ‘goed eten’. Kunnen we iedereen op aarde voeden zonder de grenzen van onze planeet te overschrijden? En gaan we dat in de nabije toekomst nog kunnen als we hier met bijna 10 miljard zijn? Het goede nieuws? Ja dat kan!
Het is mogelijk om genoeg voedsel te produceren voor iedereen, binnen de menselijke en planetaire grenzen. Maar het betekent wel dat we onze huidige consumptie – en productiemethoden moeten aanpassen. De korte versie? Eet (en koop) wat lekker is voor de mens én de planeet. Blijkt bovendien dat de meeste zaken die goed zijn voor de mens, dat ook zijn voor de planeet. Handig. In ons werk hanteren wij een aantal vuistregels voor ‘goed eten’. We gebruiken ze bijvoorbeeld in de trajecten die we lopen met supermarkten, cateraars, grootkeukens en scholen. Jij kan ze ook als uitgangspunt nemen voor je actie. Hier gaan we:
Vlees eten heeft een grote impact op de planeet. Maar liefst 40% van de landbouwgronden wordt ingezet voor veevoederteelt en 18% van onze broeikasuitstoot wordt veroorzaakt door de vleesindustrie. Het is dus zeker beter om af en toe een maaltijd zonder vlees te eten. Wil je toch vlees (of vis) op de plank? Neem dan ook de volgende punten in overweging en check de labels. Exploreer zeker vegetarische of vegan opties.
Eten volgens de seizoenen is niet alleen een stuk goedkoper maar verlaagt je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Een handig overzicht van gewassen en hun seizoenen vind je onder meer in de seizoenskalender van Velt. Ga in zee met lokale handelaarsen producenten. Dat vermindert de voedselkilometers en zorgt voor een beter inzicht in onze voedselketen wat dan weer leidt tot wederzijds begrip, respect en solidariteit. Eens kijken wat er leeft in jouw buurt? Kijk op recht van bij de boer of bij Voedselteams.
Onder duurzame landbouw verstaan we dat boeren en boerinnen produceren op een manier die economisch verantwoord, sociaal rechtvaardig, ecologisch leefbaar en cultureel aanvaardbaar is. Er bestaan geen universele labels om aan te geven of een product afkomstig is uit een duurzaam landbouwsysteem. Biologische voeding garandeert landbouwmethoden die alvast voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap, en het welzijn van dieren. Weten waar je eten vandaan komt, helpt een pak. Ga dus in gesprek met je leveranciers. Je leert zo vast interessante mensen kennen.
Wie verdient hier iets aan? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen als je iets aankoopt in de supermarkt. Fairtradeladels bieden garanties, maar een eerlijke prijs hoeft niet af te hangen van een label. Goede handelsrelaties en correcte prijsafspraken met producenten kan je zelf maken als je rechtstreeks met hen in zee gaat. Doe je een actie met lokale producten, zorg er dan voor dat je producent een eerlijke prijs krijgt en hou hier rekening mee in de totale verkoopprijs.
Wereldwijd gaat één derde van het geproduceerde voedsel verloren. Dat is bij ons vooral te wijten aan verspilling bij consumptie. Lees: we eten ons bord niet leeg. Ga uit van een realistische inschatting bij het samenstellen van je porties of pakketten. Overdaad schaadt. Met je actie wil je inspireren. Zorg dat je klanten door je actie de weg naar de (lokale-) producenten kunnen terugvinden als ze meer willen.
Geïnspireerd? Goed eten op de kaart zetten is vooral leuk en gezellig. Hulp nodig? Contacteer ons gerust. We zijn nu al je trouwste supporters.